Sto na uro po toboganu, nebeški park, vrnitev v preteklost … za kaj gre

Dobro življenje Forbes 8. februarja, 2024 19.24
featured image

Novi tematski park Universal Orlando, ki ga bodo odprli prihodnje leto, bo za oboževalce Harryja Potterja, Super Nintenda in Frankensteina. V njem bo skupaj 50 atrakcij.

8. februarja, 2024 19.24

Predstavniki letovišča Universal Orlando Resort so te dni razkrili podrobnosti o novem tematskem parku Universal Epic Universe, ki bo med več kot 50 atrakcijami vključeval pet novih “svetov”, tri hotele in restavracije.

Doživljajski svet Harryja Potterja in Super Nintenda

Novi dodatek k izjemno priljubljenemu Čarovniškemu svetu Harryja Potterja družbe Universal Orlando bo obiskovalce popeljal v preteklost, kjer bodo doživeli izkušnjo Ministrstva za magijo v Parizu v dvajsetih letih prejšnjega stoletja – izdelanega po navdihu franšize Magične živali – in Londona v 90. letih, kot so ga Harry, Ron in Hermiona doživeli v knjigah o Harryju Potterju, od katerih je prva izšla leta 1997.

Svet Super Nintendo bo temeljil na animirani uspešnici Brata Super Mario in bo gostom omogočil vstop skozi znamenito zeleno cev na vožnjo z Mariem Kartom in po drugih atrakcijah. V njem bo tudi otok Berk, zasnovan po filmu Kako izuriti svojega zmaja, kjer bodo po napovedih podjetja atrakcije na temo Vikingov.

Frankenstein postane ženska

Na območju parka z imenom Dark Universe so očitno spremenili spol norega znanstvenika iz romana Mary Shelley Frankenstein iz leta 1818, saj bodo obiskovalce pričakali poskusi doktorice Victorie Frankenstein v “svetu mitov in skrivnosti”.

Med novimi atrakcijami je tudi Nebeški park, območje v naravi, kjer bodo vrtovi, vodne poti in tobogan, ki so ga navdihnila ozvezdja. S hitrostjo sto kilometrov na uro se bodo obiskovalci peljali na novem toboganu Starfall Racers v Nebeškem parku.

Odprli bodo tri nove hotele, med njimi hotel na temo galaksij, letovišče, ki so ga navdihnili različni planetarni elementi vesolja, in hotel Universal Helios Grand s 500 sobami, ki bo imel svoj posebni vhod v Nebeški park.

Universal tematski park
Epic Universe tehnološko najnaprednejši park, kar so jih kdaj postavili, pravi Mark Woodbury, glavni izvršni direktor družbe Universal Destinations & Experiences (Foto: PROFIMEDIA)

Mark Woodbury, glavni izvršni direktor družbe Universal Destinations & Experiences, je septembra lani napovedal, da bo Epic Universe tehnološko najnaprednejši park, kar so jih kdaj postavili. Dejal je, da bodo v njem uporabljali tehnologijo prepoznavanja obrazov, tehnologijo potrjevanja na osnovi fotografij in robotske drone, s katerimi bodo izkušnjo obiska parka dvignili na povsem novo raven.

Prvi park pred šestdesetimi leti

Universal je leta 1964 v Kaliforniji odprl svoj prvi tematski park, Universal Studios Hollywood. Leta 1990 se je z Universal Studios Florida razširil v Orlando, zdaj pa vključuje tematski park Islands of Adventure in vstopno območje Universal CityWalk, ki goste vodi do obeh parkov.

Trenutno je na Floridi šest hotelov in letovišč Universal, namenjenim obiskovalcem tematskih parkov, leta 2022 jih je po ocenah obiskalo 21,7 milijona ljudi. Tematski parki Universalove matične družbe Comcast so leta 2022 ustvarili približno 7,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 49 odstotkov več kot leto prej, ko so se sicer poznale posledice epidemije covida. Nesporno glavna Universalova atrakcija na Floridi je Čarobni svet Harryja Potterja, že vse od odprtja leta 2010. Leta 2014 so ga še razširili.

Universal tematski park
Universal je leta 1964 v Kaliforniji odprl svoj prvi tematski park, Universal Studios Hollywood (Foto: PROFIMEDIA)

Obisk v parkih Universal se je v letih po odprtju Čarobnega sveta v povprečju povečal za 32,1 odstotka. Hagridova pustolovščina na motorju s čarobnimi bitji je najdaljši tobogan na Floridi, ob odprtju leta 2019 pa je bil s 300 milijoni dolarjev tudi najdražji tobogan, kar so jih kdaj koli zgradili. Danes ta naziv pripada toboganu Varuhi galaksije: Kozmični preobrat, ki so ga leta 2022 odprli v bližnjem, konkurenčnem Disneyjevem parku EPCOT.

Avtorica članka je Mary Whitfill Roeloffs.