Zanimanje za dražbe narašča: kaj iščemo Slovenci

Nepremičnine Aljoša Črnko 15. februarja, 2024 05.30
featured image

Sodne dražbe nepremičnin so se februarja 2021 iz sodnih dvoran preselile na splet. Za kaj je največ zanimanja, katera nepremičnina je bila prodana za največ in kakšen je izkupiček vseh dražb?

15. februarja, 2024 05.30

Vrhovno sodišče, ki upravlja portal sodnedrazbe.si, je lani izpeljalo 707 spletnih dražb nepremičnin. Od leta 2021, ko je portal zaživel, so jih opravili že 2.309.

Nepremičnine na portalu običajno končajo zaradi izvršilnih in stečajnih postopkov, redkeje tudi zaradi prodaje v nepravdnem ali kazenskemu postopku.

Kot so pojasnili na vrhovnem sodišču, so v slabih treh letih najpogosteje prodajali zemljišča, sledijo “druge nepremičnine”. Pri tem gre za kategorijo, ki jo obiskovalci izberejo, ko ne izberejo ene od določenih kategorij. Sicer so na prodaj še hiše, stanovanja in poslovni prostori.

Kaj Slovence najbolj zanima

Lani je največ zanimanja požela prodaja stanovanjske hiše in pomožnih objektov s pripadajočim stavbnim zemljiščem v Prekmurju. Objava je imela 941 ogledov, kar je občutno več kot druga najbolj obiskana objava – to je bila brunarica na Gorenjskem s 679 ogledi. Na tretjem mestu je objava prodaje stanovanjske hiše na Gorenjskem s 608 ogledi.

Po podatkih sodišča se je lani najdražje, za 700.000 evrov, prodal poslovni prostor na Dolenjskem.

Lani je bilo največ zanimanja za stanovanjsko hišo in pomožne objekte s pripadajočim stavbnim zemljiščem v Prekmurju.

Druga najvišja vsota je znašala 499.000 evrov. Ta znesek je dosegla hiša z zemljišči in drugimi stvarmi v bližini Ljubljane, ki je bila obenem tudi nepremičnina, prodana ob največjem razkoraku med izklicno ceno (164.812 evrov) in končno.

Velik razkorak je bil dosežen tudi pri prodaji nepremičnine z izklicno ceno 25.000 evrov in končno 180.000 evrov, še pojasnjujejo na sodišču.

Za poslovni prostor odšteli kar 2,4 milijona evrov

Največjo prodajo v vseh treh letih delovanja portala pa je sodišče zabeležilo leta 2022. Takrat je novega lastnika dobil poslovni objekt, ki je vključeval še 27 posamičnih predmetov – parcele in stavbe, zunanje in notranje parkirne prostore, shrambo, gostilno, poslovni prostor, zemljišča in tako dalje. Prodan je bil za 2.440.000 evrov.

Izkupiček vseh dražb nepremičnin presega 105 milijonov evrov, medtem ko njihova izklicna cena znaša nekaj več kot 80 milijonov evrov.

Zanimanje za sodne dražbe z leti narašča

Sodišče je javne dražbe nepremičnin leta 2021 preselilo iz sodnih dvoran na splet. Dražbe v klasični obliki izvedejo le še v štirih odstotkih primerov.

Zanimanje za sistem sodnih dražb po navedbah vrhovnega sodišča z leti narašča, medtem ko je število objav dražb bolj ali manj enako. To ponazarja število različnih obiskovalcev portala sodnedrazbe.si, ki jih je bilo leta 2022 nekaj manj kot 80.000, lani pa 104.000.

Največ obiska opažajo ob delovnikih med 8. in 14. uro. Drugi skok obiska je med 18. in 21. uro, prav tako med tednom.

Naprodaj tudi premičnine

Dražbe izvaja tudi Finančna uprava RS (Furs). Ta na portalu eDražbe objavlja premičnine in druge predmete, ki jih zarubi in prodaja po pravilih davčne izvršbe. Najdemo lahko različne predmete, od strojev in elektronskih naprav do pohištva in oblek.

Najpogosteje se sicer rubijo motorna vozila, plovila, osnovna sredstva, zaloga, trgovsko blago, vrednostni papirji in gotovina. Če dolga ni mogoče izterjati iz dolžnikovih denarnih prejemkov, drugih denarnih terjatev, vrednostnih papirjev ali premičnin, pa se z izvršbo lahko poseže tudi na nepremičnine. Ta postopek nato na njihov predlog vodi sodišče.

Furs je lani izvedel 521 javnih dražb, od tega 516 spletnih in pet klasičnih. Uspešnih je bilo 342 dražb, kar je 65,6 odstotka celote. Izkupiček je znašal 641.420 evrov.

Največ plačali za kozmetiko

Predmeti, ki jih finančna uprava ni mogla prodati na dražbah, se lahko prodajo tudi z drugimi zakonsko dopustnimi načini. Med temi so zbiranje ponudb, neposredna pogodba, komisijska prodaja, davčni organ pa lahko dolžniku dovoli tudi, da sam proda zarubljene premičnine.

Ženske roke in kozmetika
Finančna uprava je lani največ iztržila za profesionalno kozmetiko in opremo za nego rok. Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Furs je lani po najvišji ceni prodal profesionalno kozmetiko in opremo za nego rok. Pri tem je prodal več premičnin skupaj, izkupiček pa je znašal 83.604 evre.

Izstopala je tudi dražba električnega gorskega kolesa Giant Fathom E + 3 Power. Za tega se je namreč potegovalo največ, 28 dražiteljev.

Dražitelji so najbolj zvišali ceno za rabljen osebni avtomobil Volkswagen Passat, Variant 1.9, TDI. Izklicna cena je bila 200 evrov, končna pa 1.400.

Pogledali smo tudi, kaj vse bo na dražbi v prihodnjih mesecih.