Država bo prvič subvencionirala električna kolesa

Zeleni prehod Andreja Lončar 10. februarja, 2024 15.53
featured image

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo razpis obljublja še letos.

10. februarja, 2024 15.53

Tako lani kot letos smo po objavi člankov o subvencijah za zeleni prehod prejeli vprašanja bralcev, ali bodo te na voljo tudi za električna kolesa.

Direktorica Eko sklada Mojca Vendramin je za Forbes Slovenija potrdila, da je zanimanje za tovrstne spodbude, ki jih do zdaj ni bilo, precejšnje. Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, ki ga vodi Bojan Kumer, pa so nam povedali, da letos načrtujejo tudi javni razpis za električna kolesa. Subvencije se bodo predvidoma delile prek Borzena, povedo na ministrstvu, koliko denarja bo na voljo, pa še ni znano. Denar bodo črpali iz neporabljenih sredstev Sklada za podnebne spremembe, kjer je za brezemisijska vozila letos skupno na voljo 45 milijonov evrov.

Vsako četrto kolo v Evropi je električno

Prodaja električnih koles po Evropi hitro raste. Po podatkih Evropskega združenja kolesarske industrije (Conebi) je bilo v letu 2022 v EU in Veliki Britaniji prodanih 14,7 milijona navadnih koles in 5,5 milijona električnih (oziroma z dodanim električnim pogonom). Medtem ko je bila prodaja navadnih za 9,1 odstotka nižja kot v letu 2021, ko je zaradi pandemije in zaprtja prodaja koles cvetela, je prodaja električnih koles tudi v 2022 beležila rast, in sicer 8,6-odstotno. Največjo v Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem, je poročalo združenje.

Avstrija, kolo
Avstrija od lanskega marca nudi po 600 evrov subvencije ob nakupu zložljivega kolesa – z električnim pogonom ali brez (Foto: Profimedia)

Kaj delajo Avstrijci

Odločevalci po Evropi spodbujajo tudi nakup električnih koles v upanju, da bodo s tem zmanjšali avtomobilski promet, predvsem v mestih. Avstrija, na primer, od lanskega marca nudi po 600 evrov subvencije ob nakupu zložljivega kolesa (električnega ali ne), da bi spodbudila vožnjo na delo z javnim prevozom. Pogoj je, da je prejemnik zaposlen in da ima letno vozovnico za javni prevoz. Pri tem tri četrtine zneska subvencije (450 evrov) krije država, 150 evrov pa prispeva športna trgovina, v kateri je kolo kupljeno.

Val subvencij

Ministrstvo sicer samo v prvem letošnjem polletju napoveduje za četrt milijarde evrov subvencij za različne ukrepe zelenega prehoda. Denar bo med drugim za sončne elektrarne, električna vozila za osebno rabo in javni potniški promet, polnilno infrastrukturo, energetsko prenovo javnih stavb, energetsko revna gospodinjstva …