Kdo vse bo pisal davčno zakonodajo

Novice Forbes Slovenija 6. februarja, 2024 19.57
featured image

Na ministrstvu za finance se bo prihodnji torek sestala delovna skupina za davke, dan pozneje pa še strateški svet za to področje, so danes sporočili z ministrstva. Delovna skupina in strateški svet sta namenjena analizi izzivov obstoječega davčnega sistema in izmenjavi predlogov možnih rešitev zanje.

6. februarja, 2024 19.57

Sklic delovne skupine za davke sledi nedavnemu srečanju predstavnikov vlade in gospodarskih združenj, na katerem so sprejeli dogovor o sodelovanju gospodarstva v delovnih skupinah o pripravi davčne reforme in o odpravljanju administrativnih ovir v gospodarstvu, je poročala STA.

Člani delovne skupine so s strani gospodarstva Bojan Ivanc (Gospodarska zbornica Slovenije), Jasmina Malnar Molek (Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije), Mitja Černe (BDO), David Zorman (Generali), Kristina Barič Prelogar (Združenje delodajalcev Slovenije), Anica Uršič Vončina (Kolektor) in Igor Akrapovič (družba Akrapovič in Klub slovenskih podjetnikov).

Vladno stran bodo predstavljali državni sekretarji na finančnem ministrstvu Katja Božič, na ministrstvu za delo Igor Feketija, na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, na ministrstvu za solidarno prihodnost Klemen Ploštajner, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Melita Župevc, Peter Pogačar z ministrstva za javno upravo ter Vesna Marinko z ministrstva za zdravje.

Strateški svet za davke pa bo deloval kot strokovno posvetovalno telo ministra za finance Klemena Boštjančiča. “K sodelovanju smo povabili posameznike s širokimi izkušnjami z davčnega področja,” so navedbe ministrstva povzeli na STA.

Svet bodo sestavljali predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Žiga Debeljak, davčni svetovalec in nekdanji vodja zbornice davčnih svetovalcev Franc Derganc, Bojan Ivanc, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, Aleš Kobal z mariborske pravne fakultete, predsednik uprave Leka Robert Ljoljo, Jasmina Malnar Molek, odvetnik in davčni svetovalec Jernej Podlipnik, Domen Romih iz odvetniške družbe Jadek & Pensa, glavni tajnik Sindikata vzgoje in izobraževanja Slovenije Branimir Štrukelj ter odvetnik Andrej Toš. Predsednica sveta je državna sekretarka Božič.

Kot so dodatno pojasnili na ministrstvu, člani sveta naloge opravljajo v svojem osebnem imenu – kot strokovnjaki – in ne predstavljajo interesov združenj oziroma organizacij.

Namen strateškega sveta je izmenjava mnenj, usmeritev in priporočil za oblikovanje predlogov ukrepov na davčnem področju, ki so v pristojnosti finančnega ministrstva. Delo v strateškem svetu za davke bo temeljilo tudi na rezultatih razprav v delovni skupini za davke. Delovanje sveta ne bo nadomestilo nadaljnjega usklajevanja rešitev v okviru socialnega dialoga, so zatrdili na ministrstvu.

“Kot smo že večkrat poudarili, na ministrstvu za finance pripravljamo rešitve, ki bodo naslovile številne izzive širokega in kompleksnega davčnega sistema ter zasledovale cilj vzpostavitve preglednega, enostavnega in predvidljivega davčnega sistema,” so dodali in izpostavili pomen čim širše razprave.