Črni oblaki nad MLM: odstopila naj bi uprava podjetja

Posel Forbes Slovenija 6. februarja, 2024 12.34 > 6. februarja, 2024 13.58
featured image

Predsednik uprave MLM Davor Šenija in član uprave Samo Iršič sta danes odstopila s položaja, je neuradno izvedela STA.

6. februarja, 2024 12.34 > 6. februarja, 2024 13.58

Šenja in Iršič za svoji odločitvi naj ne bi podala razlogov. Nadzorni svet, ki ga vodi Saša Vergan Klabjan, naj bi se s tem že seznanil. Dogodek vnaša novo negotovost glede prihodnosti mariborskega podjetja.

Pogodba o zaposlitvi obeh naj bi sicer predvidevala štirimesečni odpovedni rok, več pa naj bi nadzorniki povedali, ko se bodo z dvočlansko upravo sestali. Predsednik uprave Šenija je za STA danes povedal le, da dogajanja ne komentira.

V Slovenskem državnem holdingu (SDH) naj bi bili nad odstopom uprave MLM začudeni in presenečeni. Neuradno jih skrbi, ker uprava v odstopni izjavi ni podala razlogov za odstop in še posebej, ker uprava odstopa tekom prodajnega postopka. Ta še vedno poteka. SDH je v pogovorih z edinim interesentom, slovenskim podjetjem, ki se v teh dneh pripravlja na skrbni pregled podjetja.

Odstop celotne uprave družbe MLM lahko prodajni postopek ogrozi ali celo zaustavi. Uprava mora po mnenju SDH svoje delo opravljati z vso skrbnostjo vsaj do izteka odpovednega roka oziroma dokler nadzorni svet ne najde alternative.

Vodstvo družbe MLM, ki je po pripojitvi Družbe za upravljanje terjatev bank v 100-odstotni lasti Slovenskega državnega holdinga (SDH), si je sicer skupaj z upravljavcem državnih naložb že dlje časa prizadevalo najti strateškega partnerja za finančno oslabelo podjetje, za katerim več kot deset let intenzivnega finančnega ter poslovnega prestrukturiranja in prizadevanj za ohranitev poslovanja.

Dosedanji poskusi reševanja neuspešni

Družba je namreč v zelo zahtevnem poslovnem in finančnem položaju, SDH in država pa sta zaradi evropskih pravil o državnih pomočeh izčrpali vse razpoložljive ukrepe za morebitno nadaljnjo finančno podporo družbi.

Dosedanji poskusi iskanja strateškega partnerja so bili neuspešni, saj so bili večinoma prekinjeni zaradi omejenega interesa ali odstopa investitorjev po izvedenem skrbnem pregledu družbe oz. so vlagatelji pričakovali novo injekcijo države.

Novembra lani je SDH začel nov poskus prodaje podjetja. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb je potekel v začetku lanskega decembra, a vsaj za zdaj kaže, da tudi tokrat ne bo uspešnega zaključka. Brez novega lastnika MLM najverjetneje čaka stečaj.