Januarja sezonsko povečanje brezposelnosti

Novice Forbes Slovenija 5. februarja, 2024 13.02 > 5. februarja, 2024 13.03
featured image

Januarja za 6,7 odstotka več brezposelnih kot decembra, predvsem zaradi iztekov sezonskih pogodb za določen čas.

5. februarja, 2024 13.02 > 5. februarja, 2024 13.03

Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec januarja registriranih 51.610 brezposelnih. To je bilo za 6,7 odstotka več kot decembra lani, povečanje je bilo predvsem zaradi iztekov zaposlitev za določen čas sezonske narave. V primerjavi z lanskim januarjem se je število brezposelnih zmanjšalo za 6,8 odstotka, je poročala STA.

Na novo se je januarja na zavod prijavilo 9.266 brezposelnih, 78,6 odstotka več kot decembra in 12,5 odstotka več kot januarja. Med njimi je bilo 4.881 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 2.044 presežnih delavcev, 49 brezposelnih zaradi stečajev in 578 iskalcev prve zaposlitve.

Iskalcev prve zaposlitve se je prijavilo 50,5 odstotka več. V primerjavi z januarjem lani se je na novo prijavilo 45,7 odstotka več presežnih delavcev, 4,3 odstotka več brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas in 6,4 odstotka več iskalcev prve zaposlitve. Brezposelnih zaradi stečajev se je prijavilo 23,4 odstotka manj.

Zavod: zaposlene zadržati čim dlje

Med brezposelnimi, ki so se januarja prijavili na zavod, po navedbah zavoda prevladujejo osebe, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju gradbeništva, v predelovalnih dejavnostih, v trgovini ter zdravstvu in socialnem varstvu.

“Večinoma gre za kader, ki je že dalj časa deficitaren. Prav zato jih bomo prednostno napotili k delodajalcem iz teh dejavnosti. Zavedati se je namreč treba, da je kadre dandanes težko pridobiti, tudi v tujini ni neomejenih možnosti. Zato delodajalce pozivamo, naj zaposlene čim dlje ohranijo v zaposlitvi,” je dejala v. d. generalne direktorice zavoda Greta Metka Barbo Škerbinc, je poročala STA.

Januarja se je v primerjavi s stanjem ob koncu lanskega leta brezposelnost povečala v vseh območnih službah zavoda, najbolj, za 14,1 odstotka v Murski Soboti.

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter predelovalnih dejavnosti, so januarja zavodu sporočili 14.442 prostih delovnih mest. To je 47,7 odstotka več kot decembra lani in 4,1 odstotka manj kot januarja lani. Največ so jih sporočili za poklicne skupine za preprosta dela pri visokih gradnjah in v predelovalnih dejavnostih ter za čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike v uradih, hotelih in drugih ustanovah, je še poročala STA.