Rast stečajev ob koncu leta, v kateri panogi jih je največ

Novice Forbes Slovenija 7. februarja, 2024 11.37
featured image

Decembra se je število stečajev v Sloveniji povečalo za dobrih 19 odstotkov, medtem ko pri registraciji novih podjetij ni bilo večjih sprememb.

7. februarja, 2024 11.37

Stečajev je bilo decembra za 19,2 odstotkov več kot mesec prej in 8,4 odstotka manj kot pred letom dni. Na četrtletni ravni se je število stečajev ob koncu leta povečalo za 8,6 odstotka glede na preteklo trimesečje in zmanjšalo za 14 odstotkov glede na isto obdobje v 2022, kažejo danes objavljeni podatki državnega statističnega urada (Surs).

Pri registracijah novih podjetij decembra ni bilo sprememb na mesečni ravni, na letni ravni pa je bilo registracij za 3,2 odstotka več. Četrtletno jih je bilo za 4,2 odstotka več, v primerjavi s povprečjem leta 2015 pa za petino več. V primerjavi z 2015 je bilo stečajev več le v dejavnosti promet in skladiščenje.

Na četrtletni ravni se je število stečajev najbolj povečalo v gradbeništvu. V primerjavi s tretjim četrtletjem se je v zadnjih treh mesecih leta število stečajev v panogi povečalo za 53,3 odstotka.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2022 se je število stečajev najbolj povečalo v dejavnosti izobraževanje, zdravstvo, socialno varstvo, kultura in druge storitve, in sicer se je podvojilo.

Pogled na stavbo v New Yorku ob zahodu
V gradbeništvu in izobraževanju se je najbolj povečalo število stečajev, a tudi registracij novih podjetij (Foto: PROFIMEDIA)

Največji padec stečajev v IT sektorju

Omenjeni panogi beležita tudi največjo rast registracij podjetij v primerjavi s povprečjem iz leta 2015. Pri obeh se je število registracij povečalo za več kot polovico. Vsi sektorji, z izjemo informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, gradbeništva in industrije, sicer beležijo rast registracij na četrtletni in letni ravni.

Največje zmanjšanje števila stečajev beleži panoga informacijskih in komunikacijskih dejavnosti. Tam je število v zadnjem četrtletju lanskega leta upadlo za četrtino glede na četrtletje prej. V primerjavi z enakim obdobjem lani pa je bilo stečajev v sektorju za skoraj 73 odstotkov manj.

Slovenska podjetja so sicer precej manj zadolžena od povprečja evrskega območja. Zaradi odpornosti nefinančnih družb pri nas, kateri poroča Banka Slovenije, ni pričakovati dramatičnega poslabšanja, je pred časom za Forbes Slovenija dejal vodja analitske službe Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc.