Na tisoče vlog za sončne elektrarne stoji na Eko skladu. Kdaj bodo na vrsti?

Zeleni prehod Andreja Lončar 14. februarja, 2024 05.14
featured image

Medtem ko je subvencioniranje sončnih elektrarn prevzel Borzen, na obravnavo na Eko skladu še vedno čaka okoli deset tisoč lanskih vlog.

14. februarja, 2024 05.14

V Sloveniji zadnji dve leti vlada povečano zanimanje za sončne elektrarne. Ruski vojaški napad na Ukrajino je spodbudil razpravo o zelenem prehodu in sončnih elektrarnah kot enem njegovih temeljih elementov, višje cene elektrike so izboljšale ekonomiko tovrstne naložbe gospodinjstev, lani pa so Slovenci lovili tudi možnosti za lastnike sončnih elektrarn zelo ugodnega sistema neto meritev, ki ga od novega leta ni več.

Do novembra je subvencije za sončne elektrarne delil Eko sklad, potem je bilo to delo preneseno na Borzen.

Deset tisoč vlog v čakalni vrsti

A Eko sklad danes obravnava šele vloge, ki jih je prejel aprila lani. Od skupno 14.415 vlog, kolikor jih je prejel sklad, je bila spodbuda izplačana 2.325 vlagateljem, odločba je bila poslana 1.220 vlagateljem, v dopolnjevanju pa je 680 vlog. V obdelavi je torej približno tretjina vlog, medtem ko jih okoli deset tisoč še čaka v vrsti.

Sončne elektrarne
Obravnava vlog za sončne elektrarne na Eko skladu teče zelo počasi. Junija lani je sklad obravnaval vloge, prejete januarja lani, zdaj pa po podatkih na spletu obdeluje vloge iz aprila lani. (Foto: Profimedia)

Odgovor do poletja

Obravnava vlog teče zelo počasi. Junija lani je sklad obravnaval vloge, prejete januarja lani, zdaj pa po podatkih na spletu obdeluje vloge iz aprila lani.

Kot nam je pojasnila direktorica Eko sklada Mojca Vendramin, je razlog v tem, da zaposleni, ki obravnavajo vloge s tega javnega poziva, še vedno zaključujejo tudi vloge predhodnega javnega poziva za subvencije za sončne elektrarne (93SUB-SO21). Tu je v dopolnjevanju še okoli 650 vlog.

“Obravnava vlog na javnem pozivu 104SUB-SO22 bo stekla hitreje, ko bodo vloge javnega poziva 93SUB-SOP21 v celoti zaključene,” pravi Vendramin in napoveduje, da bodo vse skupaj končali predvidoma do konca julija. Če ste oddali vlogo za sončno elektrarno, lahko torej do poletja pričakujete odgovor.

Prihajajo novi razpisi

Medtem je subvencioniranje sončnih elektrarn prevzel Borzen. Ta bo predvidoma marca objavil nov, 14-milijonski javni poziv za sončne elektrarne. Na tega se bodo lahko prijavili tudi tisti, ki bodo sončno elektrarno priklopili kadarkoli po novembrskem zaprtju razpisa Eko sklada. Pristojni obljubljajo, da bodo zdaj vloge obravnavali hitreje, saj jih bodo prosilci lahko oddali v digitalni obliki prek aplikacije, ki “bo uporabnikom prijazna in bo omogočala ažurno in hitro obdelavo podatkov”.

Borzen pa pripravlja tudi razpis za subvencioniranje hranilnikov energije za tista gospodinjstva, ki že imajo sončno elektrarno. Ta naj bi bil objavljen v dveh mesecih.