Hvala za rože: kje bodo dostavljalci in vozniki stavkali za valentinovo

Novice Forbes Slovenija 13. februarja, 2024 10.48
featured image

Američani bodo za valentinovo težje poslali rože svoji simpatiji ali se odpeljali na zmenek.

13. februarja, 2024 10.48

Več tisoč voznikov za prevozni platformi Uber in Lyft ter dostavljalcev za DoorDash, ki ima v lasti tudi finski Wolt, se v Združenih državah Amerike podaja na stavko. Ta se bo začela na valentinovo in naj bi zajela vso državo, poroča Reuters.

Vozniki zahtevajo boljše plačilo, so sporočile organizacije, ki zastopajo platformne delavce. Platforme, ki delavce obravnavajo kot neodvisne podizvajalce, naj bi po navedbah voznikov pobirale visoke provizije. Čeprav mnogi “podizvajalci” z vožnjo za eno od platform dopolnjujejo svoje dohodke, drugim ta predstavlja edini dohodek.

“To je največja stavka, kar sem jih kdaj videl. Pridružuje se ji na tisoče in tisoče voznikov, potekala bo po vsej državi,” je za Reuters povedal Jonathan Cruz, voznik v Miamiju in del koalicije Justice For App Workers, ki zastopa več kot 100 tisoč voznikov.

Dostava rož za valentinovo
Cvetličarna v južni Kaliforniji išče dostavljalca rož pred valentinovim (Foto: PROFIMEDIA)

Nižje plače pri Uberju

Leta 2023 so se povprečne mesečne bruto plače voznikov Uberja znižale za 17,1 odstotka. Plače voznikov Lyfta so se v istem obdobju povečale za 2,5 odstotka, po podatkih Gridwise, ki analizira podatke o prevoznih platformah.

Izvršni direktor Uberja Dara Khosrowshahi je prejšnji teden na klicu z vlagatelji dejal, da so vozniki v ZDA v četrtem četrtletju zaslužili približno 33 dolarjev na izkoriščeno uro. Uber je dejal, da le manjšina njihovih voznikov sodeluje v takšnih stavkah. Te redko vplivajo na poslovanje, je dodal.

“Leto dni po algoritemskem oblikovanju cen so vozniki opazili neverjetno znižanje plač. Kakršnekoli izračune in algoritme uporabljajo, so popolnoma neuporabni,” je za Reuters dejala predsednica kalifornijskega sindikata Rideshare Drivers United Nicole Moore.

Glavni izvršni direktor Uberja Dara Khosrowshahi
Glavni izvršni direktor Uberja Dara Khosrowshahi ne pričakuje večjega vpliva stavke na poslovanje, čeprav so se plače voznikov lani znižale (Foto: PROFIMEDIA)

Obljube Lyfta

Napoved stavke prihaja le teden dni po tem, ko je Lyft sporočil, da uvajajo zagotovljene minimalne tedenske plače. To bi bila novost v ekosistemu prevoznih platform, ki skušajo v svoje vrste privabiti več voznikov.

Lyft bo četrtletne rezultate objavil v torek.

DoorDash se ni odzval na Reutersove prošnje za komentar.