Forbes izbral štiri otoke, ki jih morate obiskati, med njimi je tudi hrvaški

Dobro življenje Forbes 8. februarja, 2024 16.05
featured image

Bliža se čas dopustov, številni pa še vedno ne vedo, kje in kako ga preživeti. Ste morda razmišljali, da bi letos počitnice izkoristili za obisk katerega izmed evropskih otokov? En je v naši neposredni bližini.

8. februarja, 2024 16.05

Za vse, ki vas zanima, katere otoke obiskati letos, velja opozoriti, da imamo samo v Evropi več kot 2.000 naseljenih otokov, ne vključujoč državi, ki sta pravzaprav velika otoka – Združeno kraljestvo in Islandija.

Čeprav so Santorini, Sardinija, Ibiza in Mikonos pogosto najbolj priljubljeni, je veliko drugih, manj znanih otokov, ki jih je vredno obiskati in na katerih bo letos manjša gneča. Predlagamo štiri destinacije, ki jih morda še nimate na seznamu.

Hvar za razkošne zabave

Elegantni Hvar v Jadranskem morju se je uvrstil na 9. mesto na seznamu najboljših otokov CNTraveler Readers’ Choice Awards 2023 in jasno je, zakaj. Hvar je namreč najprimernejši za popotnike, ki želijo najti nekaj za vsakogar. Ima odlične restavracije in nočno življenje, ki so nadvse primerni za ultra bogate, ter zdravilišča in velnes centre za vse, ki se želijo napolniti z energijo.

Tisti, ki uživajo v bolj mirnem dopustu, pa se lahko na otoku z 11.000 prebivalci odpravijo v njegovo osrčje in raziskujejo kmečke vinograde in sivkina polja. Do Hvara je mogoče priti s trajektom ali katamaranom s celinske Hrvaške, z rednimi linijami iz Splita, Dubrovnika in drugih obalnih mest.

Najboljši čas za obisk Hvara je med majem in junijem ali septembrom in oktobrom, ko je vreme toplo in sončno, vendar je gneče manj kot na vrhuncu poletja, julija in avgusta.

Hvar
Poleg čudovite obale, lahko na Hrvaru uživate v raziskovanju in spoznavanju kmečkih vinogradov in sivkinih polj. (Foto: PROFIMEDIA)

Zahodni otoki za karibske razglede s škotskim vremenom

Zunanji Hebridi, znani tudi kot Zahodni otoki, so arhipelag ob zahodni obali celinske Škotske, ki obsega več kot 200 otokov, ki se raztezajo na slabih 210 kilometrih. Le nekaj jih je popolnoma naseljenih in medtem ko se turisti pogosto odpravijo na izjemna otoka Lewis in Harris (ki sta pravzaprav en otok, vendar ju upoštevajo kot dva, deloma zato, ker je njuna pokrajina tako raznolika), bodo ljubitelji vetra uživali na otoku Tiree.

To je najbolj ravninsko in najbolj zahodno ležeči otok, ki ga obožujejo ljubitelji vetra in kajtanja, saj ima dolge, karibsko bele peščene plaže. Domačini ga imenujejo celo Havaji severa. 650 prebivalcev otoka je prijaznih in gostoljubnih do turistov, ki običajno pridejo julija na glasbeni festival Tiree, ki slavi škotsko ljudsko glasbo.

Do otoka lahko pridete z letalom z mednarodnega letališča v Glasgowu ali s trajektom iz Obana na Škotskem, ki ga ponuja podjetje Caledonian MacBrayne (lokalno znano kot CalMac). Najboljši čas za obisk katerega koli od otokov na Zunanjih Hebridih je zagotovo poleti, ko je vreme bolj toplo kot kadarkoli, dnevi so daljši, morje pa ima osvežujočih 14 stopinj Celzija.

Zahodni otoki na Škotskem
Najboljši čas za obisk Zunanjih Hebridov je poletje. (Foto: PROFIMEDIA)

Vulkanski Stromboli za aktiven košček Italije

Otok Stromboli, z značilnimi črnimi peščenimi plažami iz vulkanskega pepela, je namenjen vsem, ki si lahko privoščijo čas za potovanje. Na otoku ni letališča, dostop do njega pa je mogoč s trajektom ali hidrogliserjem iz sicilijanskih mest, kot sta Milazzo in Messina, pa tudi z drugih Eolskih otokov.

Najboljši čas za obisk Strombolija – enega od štirih delujočih italijanskih vulkanov – je v poletni sezoni od maja do septembra, ko je manj ljudi, ki se želijo podati na pohod v bližino zelo aktivnega vulkana ali doživeti vzdušje italijanskih vasi.

Režiserka z oskarji nominiranega filma Anatomija padca Justine Trier je tu posnela film Sybil (2019). Podajte se na voden pohod, najbolje ob mraku, da si ogledate mehurčke lave in raziščete pobeljene hiše in tlakovane ulice, nato pa seveda poskusite italijansko hrano.

Stromboli
Režiserka Justine Trier je na otoku Stromboli posnela film Sybil iz leta 2019. (Foto: PROFIMEDIA)

Heimaey za opazovanje islandskih mormonov

Heimaey je največji otok otočja Vestmannaeyjar ob južni obali Islandije. Lokalno je verjetno najbolj znan po izbruhu vulkana leta 1973, ki je povzročil popolno evakuacijo prebivalstva in otok prekril z 200 milijoni ton pepela in lave.

Danes tu živi skoraj 5.000 ljudi, ki sobivajo z milijonom parov mormonov, ki se razmnožujejo med aprilom in poznim poletjem, ko jih lahko popotniki opazujejo, kako nosijo ribe svojim mladičem v pečinah.

Mesto ima tudi eno od najbolj slikovitih igrišč za golf in avgustovski festival Þjóðhátíð z ognjemetom in glasbo. Do otoka je precej enostavno priti z neposrednimi leti iz Reykjavika in nazaj, lahko pa se odpravite tudi z impresivnim 35-minutnim trajektom iz Landeyjahöfna na islandski celini.

Ptice mormoni
Na otoku je mogoče opazovati čudovite mormone. (Foto: PROFIMEDIA)

Avtorica članka je Alex Ledsom.