Uspešen borzni vzlet atenskega letališča

Posel Forbes Slovenija 7. februarja, 2024 12.59
featured image

Delnica atenskega letališča je z današnjo prvo javno ponudbo pridobila 15 odstotkov, medtem ko država lansko rast delniških trgov nadaljuje v 2024.

7. februarja, 2024 12.59

V Grčiji je potekala največja začetna javna ponudba delnic (IPO) v več kot dveh desetletjih. V okviru te je država prodala 30-odstotni delež v atenskem letališču Eleftherios Venizelos. Zanimanje kupcev je preseglo količino ponujenih delnic, uspeh borzne splavitve pa je zadnji v vrsti znakov, da se grško gospodarstvo pobira več kot deset let po finančni krizi.

Delnica je začela trgovati pri 9,4 evra, izklicna cena na IPO pa je znašala 8,2 evra, kar pomeni 15-odstotni skok delnice, piše Bloomberg. S prodajo deleža je država zbrala 785 milijonov evrov.

Gre za največji IPO v Evropi od debija nemškega Schott Pharma septembra lani. Ta je zbral 935 milijard evrov in zabeležil največji nemški IPO v lanskem letu.

Letališče v Atenah
Letališče v Atenah je sedaj v polovični lasti kanadskega pokojninskega sklada (Foto: PROFIMEDIA)

Ključni vlagatelj

Podjetje AviAlliance, ki je imelo doslej v lasti 40 odstotkov letališča, je svoj delež s pomočjo IPO povečalo za 10 odstotkov, še piše Bloomberg. Dodatne delnice so kupili po ceni €9,758 evra na delnico, kar je 19-odstotna premija. AviAlliance ima v lasti deleže v petih letališčih, vključno z Budimpešto. Njegov lastnik je investicijski odbor kanadskega pokojninskega sklada javnih uslužbencev.

Za evropske IPO trge je bil sicer velik dan. Poleg kotacije v Atenah je v Frankfurtu na borzo vstopilo industrijsko podjetje Renk, v Amsterdamu pa ciprski izdelovalec orožja Theon International. Delnica prvega se je povzpela z izklicne cene 15 evrov na 17,5 evra, kar je 17-odstotna rast, medtem ko so delnice Theon International ostale bolj ali manj nespremenjene.

Letališče v Atenah
Delnica atenskega letališča je po splavitvi na borzo skočila za 15 odstotkov (Foto: PROFIMEDIA)

Povratek Grčije na delniške trge

Referenčni delniški indeks v Grčiji, atenski ASE, je letos pridobil 8,7 odstotka. Lani je zrasel za skoraj 40 odstotkov.

Prejšnji teden je Grčija izvedla tudi prvo prodajo obveznic, odkar je ponovno pridobila bonitetno oceno naložbenega razreda. S prodajo je privabila 35 milijard evrov naročil, piše Bloomberg.