Znano je, kdo so lastniki stanovanj v najdražji soseski v Ljubljani

Nepremičnine Forbes Slovenija 12. februarja, 2024 13.22 > 12. februarja, 2024 13.23
featured image

Portal Necenzurirano poroča o kupcih stanovanj v prestižni ljubljanski soseski Schellenburg. Kdo so lastniki novih stanovanj? Koliko jih je nepremičnino kupilo s kreditom?

12. februarja, 2024 13.22 > 12. februarja, 2024 13.23

Prvi kupci v luksuzni soseski Schellenburg so lahko stanovanja prevzeli v začetku decembra. Gradnja se je takrat zaključevala, zdaj poteka še urejanje okolice.

Sosesko sestavljata dve stavbi – palača, ki je bila končana in predana kupcem sredi lanskega leta, in vila, v kateri je 125 stanovanj. Najcenejše med njimi stane 637.000 evrov, za 4,2 milijona evrov pa se prodaja tudi penthouse, ki meri 300 kvadratnih metrov.

V zemljiški knjigi dalj časa ni bilo podatkov o tem, kdo so kupci prestižnih stanovanj v središču Ljubljane, portal Necenzurirano pa zdaj vendarle piše o imenih.

Navaja tudi, da je večina novih lastnikov stanovanj te kupila brez bančnega posojila. Od 70 znanih lastnikov namreč 66 stanovanj nima vpisane hipoteke.

Dino Merlin na vaji za Evrovizijo
Bosanski glasbenik Dino Merlin je v Schellenburgu kupil dve stanovanji (Foto: PROFIMEDIA)

Med lastniki tudi Dino Merlin

Stanovanje, veliko kar 351 kvadratnih metrov, ima v lasti investitor Schellenburga in znani poslovnež Jože Anderlič. Lastnika drugega in tretjega največjega stanovanja pa sta dolgoletni direktor slovenskega podjetja Drogerie Markt (DM) Igor Sluga in nekdanja solastnica in članica upravnega odbora idrijske skupine Hidria Urška Svetlik.

Njuni stanovanji sta po navedbah Necenzuriranega veliki 345 oziroma 323 kvadratnih metrov. Sluga je obenem v soseski kupil tudi stanovanje s 136 kvadratnimi metri površine.

Dve stanovanji je v Schellenburgu kupil tudi bosanski glasbenik Dino Merlin oziroma Edin Dervišhalidović.

Številna imena iz poslovnega sveta

Stanovanje, ki meri več kot sto kvadratnih metrov, je kupil nekdanji generalni direktor policije Marko Pogorevc.

Necenzurirano piše še, da je med kupci stanovanj v Schellenburgu tudi Irenka Erjavec, dolgoletna sodelavka pokojnega Janeza Zemljariča. Ta je bil nekdanji predsednik republiške vlade in direktor Službe državne varnosti. Erjavec je bila direktorica njegovih podjetij.

Villa in Palača Schellenburg
Najcenejše stanovanje stane 637.000 evrov, za 4,2 milijona evrov pa se prodaja tudi penthouse (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Med znanimi poslovnimi imeni izpostavljajo še nekdanjega direktorja in solastnika Interblocka Tomaža Žviplja, direktorja in solastnika družbe Marmor Hotavlje Damijana Selaka, lastnika skupine Pristop Primoža Pusarja, direktorja nekdanjega telekomunikacijskega operaterja Vega Juliena Coustauryja, solastnika in direktorja škofjeloškega podjetja Polycom Igorja Stanonika in Tomaža Subotiča, ki vodi svet Splošne bolnišnice Celje.

Med lastniki je tudi poslovnež Janko Jenko, ki je eden ustanovnih članov Državljanske liste Gregorja Viranta. Obogatel je s prodajo kabelskega operaterja Maxtel; prodal naj bi ga za tri milijone evrov in se kasneje ukvarjal z vlaganjem.

Lastnik stanovanja v Schellenburgu je postal tudi Matej Rezar, ki je direktor in solastnik družbe Etrad3. Ta je prodajala elektriko za trgovsko podjetje E3.

Iz poslovnega sveta prihaja še kar nekaj posameznikov. Denimo dolgoletni prvi mož telekomunikacijskega operaterja Akton Igor Košir in nekdanja solastnica ptujskega podjetja Zaščita Ptuj Marija Tement. Stanovanje sta kupila tudi ena od največjih lastnic škofjeloške družbe Filc Barbara Čepin Vrčkovnik ter direktor in lastnik podjetja Roltek Janez Kosec.