Zasoljene cene parkiranja: kje je najdražje

Novice Marko Rabuza 10. februarja, 2024 05.30
featured image

Koliko boste odšteli, če boste parkirali v Bohinju, na Bledu, Obali ali v okolici UKC Ljubljana?

10. februarja, 2024 05.30

Običajno začnemo o parkiranju razmišljati, še preden se usedemo v avtomobil in se odpeljemo od doma. Iskanje prostega parkirnega mesta v mnogih primerih ni le dolgotrajno, ampak tudi drago.

Preverili smo cenike parkiranja v turističnih krajih in prestolnici, kjer smo posebno pozornost namenili še okolici UKC Ljubljana, kamor na preglede prihajajo bolniki iz vse Slovenije.

LJUBLJANA

V našem največjem mestu je najcenejša izbira parkiranje na parkiriščih P+R, ki so na obrobju mesta (Dolgi Most, Barje, Stožice, Studenec in Stanežiče), od koder se nato lahko do centra zapeljete z mestnim avtobusom. Parkiranje za cel dan in dve vožnji z avtobusom (od parkirišča v mesto in nazaj) stane 1,3 evra.

Nekoliko dražje je parkiranje na ljubljanskih ulicah, kjer se cene gibljejo od 0,5 evra na uro do 1,3 evra v coni 1, ki je v središču mesta. Parkiranje je nekoliko dražje od lanskega marca, ko so mestni svetniki potrdili spremembe novega cenika.

Za peturno parkiranje boste tako odšteli od 2,5 evra pa do 6,5 evra. A ponekod veljajo omejitve, za koliko ur lahko parkirate, ob tem pa se iskanje prostega mesta na ulicah lahko sprevrže v dolgo kroženje z avtomobilom.

Po Ljubljani je tudi veliko parkirnih hiš. Najdražje pa je v garažni hiši pod Kongresnim trgom, kjer ura parkiranja stane 1,7 evra oziroma 2,5 evra (po prvih treh urah). Nekoliko cenejše so parkirna mesta pod Rogom in Kozolcem, kjer ura parkiranja stane 1,5 evra.

Parkiranje je cenejše v občinskih garažah. Za pet ur vas bo stalo od 7,5 evra, medtem ko bi morali v garažni hiši Kongresni trg odšteti 10,1 evra.

UKC Ljubljana, urgenca
Iskanje prostega parkirnega mesta v okolici UKC Ljubljana je velikokrat dolgotrajno in stresno, parkiranje pa še precej stane (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Najdražji ni center, ampak okolica UKC

A najdražje parkiranje ni v centru mesta, pač pa v okolici kliničnega centra. V bližini največje bolnišnice v državi je sicer kar nekaj parkirnih prostorov na ulici, ki so cenejša, a zaradi tega bolj zasedena. Drugače je pri zasebnikih, ki jih je v okolici UKC Ljubljana več. Tam težav z iskanjem prostega mesta ne bo, a bo parkiranje nekajkrat dražje.

Najcenejše je parkiranje na peščenem Parkirišču klinični center, kjer je treba za uro med tednom odšteti 1,5 evra, med koncem tedna pa en evro. Enkrat več stane ura v parkirnih hišah Šentpeter in Meksiko, natančneje: prva ura 2,1 evra, vsaka naslednja pa še 50 centov več. Tako lahko pregled v ljubljanskem kliničnem centru, za katerega porabite štiri ure, stane deset evrov.

To omenjeni parkirni hiši uvršča med najdražje, skupaj s Trdinovo in Kapitljem. Vse štiri imajo istega lastnika in poenoten cenik. Kdo je lastnik? Za peturni obisk boste v omenjenih garažnih hišah odšteli 12,5 evra.

BLED in BOHINJ

Bohinj in Bled že nekaj let veljata za kraja, ki sta za obisk z avtom med najdražjimi v Sloveniji. Na bohinjski občini si že več let prizadevajo umakniti promet na območju Triglavskega narodnega parka, zato bodo postopoma ukinjali parkirna mesta neposredno ob obali Bohinjskega jezera.

Temu sledijo tudi cene, ki so tik ob obali Bohinjskega jezera najvišje. V visoki sezoni, ki se začne s 1. junijem, je treba na večini parkirišč odšteti tri evre za uro parkiranja. Tako je na štirih parkiriščih Ribčev Laz (pri pošti, hotelu Jezero, Pod skalco in Labora), Ukanc in v Stari Fužini. Za peturno parkiranje je tako treba odšteti 15 evrov. Cenejša parkirišča so v krajih pred Bohinjskim jezerom, od koder organizirajo brezplačne avtobuse.

Bohinj
Parkiranje ob Bohinjskem jezeru je med najdražjimi v Sloveniji (Foto:Stane Klemenc/BOBO)

Podobno parkirno cenovno politiko kot Bohinj ima tudi Bled. Na večini parkirišč v bližini jezera se cena giblje pri treh evrih na uro. Tako je pri Ledeni dvorani, kjer je parkiranje omejeno na štiri ure, in pa v Veliki in Mali Zaki, v neposredni bližini jezera. Na bolj oddaljenih parkiriščih se cena giblje pri 1,5 evra na uro.

Pri železniški postaji štiri ure parkiranja stane šest evrov, več kot štiri ure pa deset evrov. Na voljo so tudi tri brezplačna parkirišča. Betin, pri Domu krajanov Zasip in pri zadružnem domu Ribno, vendar nato potrebujete še prevoz v bližino jezera.

Za peturno parkiranje boste v tako na Bledu odšteli vsaj 7,5 evra pa do 15 evrov.

OBALA

Tudi ob obisku slovenskih obmorskih mest se boste morali sprijazniti z visokimi cenami parkirišč. V Izoli se visoka sezona začenja s 1. majem, parkiranje v najdražji coni pa stane tri evre na uro. Na nekaterih parkiriščih je prva ura brezplačna, prav tako imajo nekatera občinska parkirišča najvišjo ceno parkiranja omejeno na osem evrov dnevno.

Peturno parkiranje v coni 2 vas bo tako stalo osem evrov, v coni 1, kjer so tri parkirišča, pa od 12 pa do 15 evrov.

V Portorožu je ura parkiranja na javnih parkiriščih in ob cesti Obala 1,5 evra. Ta cena velja prvih deset ur, če ostanete dlje, vam zaračunajo 15 evrov. Prav tako 1,5 evra na uro je cena parkiranja v garažni hiši Portorož, pod hotelom Metropol, nasproti teniških igrišč. Za dnevno parkiranje v garaži (nad 12 ur) je treba odšteti 20 evrov.

V Luciji, pred Marino Portorož, je ura parkiranja prav tako 1,5 evra, medtem ko se cena dvigne za konec tedna – takrat je treba za uro parkiranja odšteti 1,7 evra.

Portorož
(Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Zelo težavno je lahko iskanje parkirišča ob obisku Pirana, ki ima zaprto staro jedro. V okolici mesta sta dve garažni hiši – Arze in Fornače. V prvi, ki leži pri kopališču, nad starim mestnim jedrom, ena ura parkiranja stane 1,5 evra (v nizki sezoni) oziroma dva evra (od junija do konec avgusta), dnevno parkiranje (nad 10 urami) pa 15 oziroma 20 evrov. Za pet ur boste morali odšteti med 7,5 in desetimi evri.

V garažni hiši Fornače, ki je pred zaprtim delom mesta, je parkiranje bistveno dražje. Ura parkiranja stane 2,6 evra, za parkiranje nad desetimi urami pa je treba odšteti 26 evrov.

V poletnih mesecih sta obe parkirni hiši velikokrat povsem zasedeni.