Slovenija je začela prejemati elektriko iz elektrarne v BiH

Tehnologija Forbes Slovenija 1. februarja, 2024 11.07
featured image

Holding Slovenske elektrarne je v četrtek ob polnoči začel prevzemati električno energijo iz termoelektrarne Ugljevik. Dobava sledi zaključenemu arbitražnemu postopku in je skladna s pogodbami, ki so bile podpisane v torek.

1. februarja, 2024 11.07

Letna dobava bo po dogovoru znašala okoli 500 gigavatnih ur, kar po navedbah Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) ustreza porabi 123.000 gospodinjskih odjemalcev.

Tretjina električne energije, ki jo proizvede Termo elektrarna (TE) Ugljevik, bo po več kot 30 letih znova dobavljena v Slovenijo. Po pisanju STA je do nje upravičena družba Elektrogospodarstvo Slovenije (EGS-RI), ki je sodelovala pri izgradnji rudnika in termoelektrarne Ugljevik. Elektriko bo po pooblastilu EGS-RI prevzemal HSE. Dobava bo potekala prek Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), HSE pa jo bo praviloma prevzemal na mejah BiH.

V torek so podpisali pogodbe o ponovni dobavi elektrike ter tudi o plačilu glavnice odškodnine za nedobavljeno električno energijo v višini 67 milijonov evrov in obresti v višini 57,2 milijona evrov. Elektriko so začeli dobavljati danes, obročno poplačevanje odškodnine, ki bo potekalo sedem let, pa se bo začelo 30. junija letos.

“Pomemben dosežek preteklih vlaganj”

Dogovor v HSE štejejo “kot izjemen uspeh in pomemben dosežek v uveljavljanju pravic slovenskega elektrogospodarstva iz naslova preteklih vlaganj”.

STA poroča tudi, da se pogodbe nanašajo na nedobavljeno elektriko med letoma 2011-2021. Pogovori pa še potekajo o plačilu preostalih obresti, kot izhajajo iz izdanih arbitražnih odločb, plačilu odškodnine za nedobavljeno električno energijo po 1. januarju 2022 in plačilih, povezanih z zahtevki, ki jih EGS-RI v arbitraži pred Mednarodnim centrom za reševanje investicijskih sporov (ICSID) s sedežem v Washingtonu uveljavlja zoper državo BiH.

EGS je v 80. letih prejšnjega stoletja sofinanciral gradnjo termoelektrarne in rudnika Ugljevik. V zameno naj bi v naslednjih letih od tam prejemal električno energijo. EGS je elektriko iz Ugljevika prejemal od leta 1985, ko je bila termoelektrarna končana, do leta 1991. Po začetku vojne v BiH in na Hrvaškem so bile omrežne povezave prekinjene, s tem pa tudi dobava elektrike.