Menedžerji, ki so postali milijarderji

Lestvice Forbes 11. februarja, 2024 05.56
featured image

Večina ameriških milijarderjev je ustanoviteljev lastnih podjetij ali dedičev, ki so se rodili pod srečno zvezdo. Majhna skupina je našla službe, ki so jih izstrelile na lestvico najbogatejših na svetu.

11. februarja, 2024 05.56

Pomislite na tipičnega milijarderja. Verjetno ste si zamislili ustanovitelja podjetja – kot sta generalni direktor Mete Mark Zuckerberg in predsednik Amazona Jeff Bezos – ali dediča, kot sta Jacqueline Mars, vnukinja ustanovitelja podjetja Mars, proizvajalca M&M bonbonov in Snickers čokolad, in Thomas Pritzker; njegova predhodnika sta ustanovila verigo hotelov Hyatt, ki jo vodi kot glavni izvršni direktor.

Približno 69 odstotkov od skoraj 760 ameriških milijarderjev na Forbesovi lestvici spada v prvo kategorijo. Nekaj več kot 27 odstotkov jih je podedovalo veliko bogastvo. Skupaj skoraj 97 odstotkov ameriških milijarderjev pristane v teh dveh skupinah.

Najredkejša je tretja kategorija, torej tisti, ki niso niti ustanovitelji niti dediči. Imenujete jih lahko “najeti milijarderji” ali pa milijarderji s korporativne lestve. Forbes je našel samo 26 ljudi, ki so bili zaposleni kot vodilni delavci – včasih kot nižji uslužbenci, včasih kot glavni izvršni direktorji –, ki so postali milijarderji.

Izvršni direktor banke JPMorgan Chase Jamie Dimon
Glavni izvršni direktor banke JPMorgan Chase Jamie Dimon se bliža upokojitvi s premoženjem v višini dveh milijard dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Prevlada tehnologije in financ

Ti izjemno premožni direktorji delajo ali so delali v samo 20 podjetjih. Med temi so skoraj vsa tehnološka ali družbe zasebnega kapitala. Med bolj opaznimi so glavni izvršni direktor Appla Tim Cook, glavni izvršni direktor JPMorgan Chase Jamie Dimon in Jonathan Gray, ki se je v investicijskem skladu Blackstone zaposlil takoj po zaključku fakultete leta 1992. Leta 2018 je postal predsednik in glavni operativni direktor podjetja.

Najbogatejša oseba, ki je postala milijarder kot direktor, ne da bi bila tudi ustanovitelj podjetja, je prijatelj Billa Gatesa s Harvarda, Steve Ballmer. Ta se je Microsoftu pridružil leta 1980 kot zaposleni št. 40 in vodil podjetje kot glavni izvršni direktor od leta 2000 do 2014.

Nekdanji direktor Microsofta Steve Ballmer in ustanovitelj podjetja Bill Gates
Ustanovitelj Microsofta Bill Gates (desno) je vodenje podjetja prepustil prijatelju s faksa Stevu Ballmerju leta 2000 (Foto: PROFIMEDIA)

Ženske na seznamu

Najnovejša članica te elitne skupine je šefinja proizvajalca čipov AMD Lisa Su, ki je pred kratkim postala milijarderka ob rasti delnic AMD. Je ena od petih žensk na tem seznamu. Poleg nje so tu še Jayshree Ullal iz Arista Networks, nekdanja operativna direktorica Mete Sheryl Sandberg in Meg Whitman.

Slednja je kot nekdanja glavna izvršna direktorica eBaya popeljala podjetje s prihodkov v višini 5,7 milijona dolarjev leta 1998 na pet milijard dolarjev v letu 2008. V procesu je zbrala milijone delnic podjetja in prvič postala milijarderka leta 2003.

Nekdanja glavna operativna direktorica Mete Sheryl Sandberg
Nekdanja glavna operativna direktorica Mete Sheryl Sandberg je januarja zapustila upravo Facebooka in bo za Meto delala kot svetovalka (Foto: PROFIMEDIA)

Avtorica članka je Kerry A. Dolan.