Zakaj je moja položnica za elektriko višja?

Novice Andreja Lončar 13. februarja, 2024 11.41
featured image

Zadnje dni v poštne in spletne nabiralnike prihajajo računi za elektriko, ki so ob enaki porabi nekoliko višji kot prejšnji mesec.

13. februarja, 2024 11.41

S položnico za januar se je spremenil sistem regulacije cen električne energije za gospodinjstva. Do zdaj so bile cene električne energije omejene ne 118 evrov za višjo tarifo in 82 evrov za manjšo (obe ceni brez DDV).

Od januarja pa ta regulacija velja za 90 odstotkov porabe, deset odstotkov porabljene elektrike pa odjemalci po novem plačujemo po tržni oziroma pogodbeni ceni, ki pa se razlikuje glede na izbranega trgovca in paket oziroma akcijsko ponudbo. Novi sistem regulacije velja tudi za skupne prostore v večstanovanjskih stavbah.

Ker so tržne cene višje od reguliranih, pa so februarski računi za elektriko ob enaki porabi nekoliko višji. Odjemalec, ki je v januarju porabil po 150 kilovatnih ur (kWh) v času višje in nižje tarife, bo tako za desetino porabe (15 kWh višje in 15 kWh nižje tarife) plačal po tržni ceni. Odjemalec E3, ki je v lasti Petrola, desetino porabe v času višje tarife plačuje po 166 evrov za megavatno uro (MWh), desetino v času nižje pa po 150 evrov za MWh. Na položnici to pomeni zvišanje z 32,7 na 34,7 evra oziroma za dva evra plus davek na dodano vrednost (DDV).

Tak sistem regulacije bo zdaj veljal vse leto.