Naftna tekmeca združujeta moči in ustanavljata 50-milijardno podjetje

Posel Forbes Slovenija 12. februarja, 2024 18.51
featured image

Na jugozahodu ZDA bi lahko nastala tako velika energetska družba, da bi korenito spremenila razmerje moči na največjem ameriškem naftnem polju.

12. februarja, 2024 18.51

Ameriška Diamondback Energy in Endeavor Energy Resources, ki si konkurirata v pridobivanju plina iz skrilavcev, sta tik pred tem, da skleneta približno 26 milijard dolarjev (okoli 23,5 milijarde evrov) vreden dogovor, s katerim bi nastala naftna in plinska družba, vredna več kot 50 milijard dolarjev.

O tem poroča Reuters, ki navaja, da bi Diamondback lahko transakcijo obelodanil že kmalu. Njihovi delničarji bi po sklenitvi dogovora dobili več kot polovico združenega podjetja.

Diamondback se je na borzo uvrstil leta 2012, v zadnjem desetletju je proizvodnjo surove nafte povečal za okoli 50-krat na več kot 260.000 sodov na dan. Endeavor in Diamondback navedb nista želela komentirati.

Združitev pritiska na ostale konkurente

Novo združeno podjetje bi postalo tretji največji proizvajalec nafte in plina v Permu, ki je glavno ameriško naftno polje in se razteza med zahodom zvezne države Teksas in Novo Mehiko. Po količini nafte in plina bi zaostala za Exxon Mobilom in Chevronom.

Pridobivanje nafte in plina na ameriškem naftnem polju Permian.
Permski bazen je glavno ameriško naftno polje in se razteza med zahodom zvezne države Teksas in Novo Mehiko (Foto: PROFIMEDIA)

Po besedah višjega podpredsednika v analitskem podjetju Enverus Andrewa Dittmarja bodo ustanovitelj Endeavorja Autry Stephens in njegova družina ohranili pomembno vlogo v največji naftni družbi v teksaškem mestu Midland. Tam imata sicer sedež obe podjetji.

Veliki naftni prevzemi

Med proizvajalci proizvajalci v Permu že poteka konsolidacija, s katero si želijo zagotoviti prihodnje zaloge vrtanja in proizvodnjo na največjem ameriškem naftnem polju.

Lani je denimo Exxon Mobil za podjetje Pioneer Natural Resources ponudil 60 milijard dolarjev (56,5 milijarde dolarjev), s čimer bi postal največji proizvajalec na največjem ameriškem naftnem polju. Prevzem še poteka.

Po ugibanjih analitikov pa bo posel povzročil dodaten pritisk po združitvi še med preostalimi podjetji, ki bodo lovila večjo učinkovitost in obseg poslovanja.