Musk premika meje: prvi človek lahko z mislimi premika kurzor miške

Tehnologija Forbes Slovenija 20. februarja, 2024 15.22
featured image

Iz obetavnega podjetja Elona Muska prihajajo novice, da je njihov pacient, ki so mu kot prvemu vsadili možganski čip, popolnoma okreval.

20. februarja, 2024 15.22

Prvi človek, ki so mu vsadili možganski čip podjetja Neuralink, je po pisanju Reutersa popolnoma okreval in lahko z mislimi upravlja računalniško miško.

Novico je v ponedeljek pozno zvečer sporočil ustanovitelj tega zagonskega podjetja in eden najbogatejših Zemljanov Elon Musk.

“Napredek je dober in zdi se, da je bolnik popolnoma okreval. Ne vemo za kakršnekoli posledice. Pacient lahko premika miško po zaslonu samo z razmišljanjem,” je povedal na enem od dogodkov Spaces, ki potekajo na družbenem omrežju X.

Pri Neuralinku si po Muskovih besedah prizadevajo, da bi dobili čim več klikov z miško od pacienta.

Vsadek namešča robot

Podjetje je možganski čip pri svojem prvem človeškem pacientu implantiralo prejšnji mesec. Odobritev za poskuse na ljudeh so dobili septembra.

Pri Neuralinku so za Reuters povedali, da v študiji uporabljajo robota, s katerim kirurško nameščajo vsadek “možgansko-računalniškega vmesnika” v predel možganov, ki nadzoruje namere gibanja. Kot so dodali, je začetni cilj omogočiti ljudem, da z mislimi nadzorujejo računalniški kazalec in tipkovnico.

Elon Musk ima z zagonskim podjetjem velike ambicije. Neuralink bo po njegovem prepričanju omogočil hitro kirurško vstavljanje čipov za zdravljenje bolezni, kot so debelost, avtizem, depresija in shizofrenija.

Vrednost podjetja je bila lani ocenjena na pet milijard dolarjev (4,6 milijarde evrov).

V času svojega obstoja se sicer soočajo s pozivi po nadzoru njihovih varnostnih protokolov. Reuters je ravno v prejšnjem mesecu poročal, da je bil Neuralink kaznovan zaradi kršenja pravil ameriškega ministrstva za promet v zvezi s prevozom nevarnih snovi.