Bahami, Sejšeli, Belize in dva karibska otoka za EU niso več davčne oaze

Novice Forbes Slovenija 20. februarja, 2024 14.46 > 20. februarja, 2024 14.48
featured image

EU je s črnega seznama davčnih oaz umaknila Bahame, Sejšele, Belize in karibsko otočje Turks in Caicos. Na seznamu ostaja 12 jurisdikcij.

20. februarja, 2024 14.46 > 20. februarja, 2024 14.48

Članice EU so danes posodobile evropski črni seznam davčnih oaz. Z njega so umaknile Bahame, Sejšele, Belize in karibsko otočje Turks in Caicos. Na seznamu je tako zdaj 12 jurisdikcij, so sporočili iz Sveta EU in Evropske komisije.

Črni seznam davčnih oaz je Unija vzpostavila decembra 2017, da bi okrepila boj proti izogibanju plačevanja davkov v odziv na davčni aferi panamski dokumenti in luxleaks. Posodablja ga dvakrat na leto. Na njem so države in druge davčne jurisdikcije, za katere strokovnjaki pri EU ocenjujejo, da ne sodelujejo s članicami Unije v davčnih zadevah, piše STA.

Katere jurisdikcije ostajajo na seznamu

Po odstranitvi omenjene četverice s seznama so na njem zdaj ameriška Samoa, Angvila, Antigva in Barbuda, Fidži, Gvam, Palav, Panama, Rusija, Samoa, Trinidad in Tobago, ameriški Deviški otoki in Vanuatu.

Medtem ko so bili Bahami in otočje Turks in Caicos v celoti odstranjeni iz nabora nesodelujočih davčnih jurisdikcij, pa so Belize in Sejšeli po novem na sivem seznamu, na katerem so jurisdikcije, ki po oceni Unije ne sodelujejo ustrezno na davčnem področju, vendar so obljubile ukrepanje. Za obe državi bo namreč izveden še en pregled izvedenih ukrepov.

S sivega seznama so sicer članice EU umaknile Hongkong in Albanijo. Obljubljene zaveze so izpolnile še Aruba, Izrael, Bocvana in Dominika.

Naslednja posodobitev seznama bo sledila oktobra letos.