Na Kitajskem so se odločili za nižanje ključne obrestne mere

Novice Forbes Slovenija 20. februarja, 2024 09.31
featured image

Medtem ko večina večjih svetovnih gospodarstev v boju proti visoki inflaciji ohranja visoke obrestne mere, STA poroča, da se je kitajska centralna banka odločila za znižanje.

20. februarja, 2024 09.31

Kitajska centralna banka je petletno obrestno mero, ki služi kot referenca za hipoteke, znižala s 4,2 na 3,95 odstotka. Enoletna primarna obrestna mera, ki služi kot referenca za posojila podjetjem, je ostala nespremenjena pri 3,45 odstotka. Obe obrestni meri sta na zgodovinsko nizki ravni, poročajo tuje agencije.

Kitajska centralna banka je enoletno obrestno mero nazadnje znižala avgusta, petletno pa junija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spodbujanje gospodarske rasti

Z zadnjo potezo želijo centralni bankirji spodbuditi komercialne banke k odobritvi več posojil. Peking si že dlje časa prizadeva spodbuditi gospodarsko rast, ki se je na Kitajskem močno upočasnila.

Medtem ko se je kitajska centralna banka odločila za znižanje obresti, jih sicer večina večjih svetovnih gospodarstev v boju z inflacijo viša, piše STA.

Odločitev centralne banke sicer sledi mešanim podatkom o stanju kitajskega gospodarstva. Lani je drugo največje svetovno gospodarstvo beležilo najslabšo letno gospodarsko rast po letu 1990. Januarski podatki so medtem pokazali, da so se maloprodajne cene v začetku leta na Kitajskem znižale najhitreje v več kot 14 letih.