Nemška centralna banka: največje evropsko gospodarstvo je verjetno v recesiji

Posel Forbes Slovenija 19. februarja, 2024 17.13
featured image

Nemčija je verjetno v recesiji, ugotavlja nemška centralna banka. K temu je po njihovih navedbah prispevalo skromno povpraševanje v tujini, previdnost med potrošniki in majhen obseg domačih naložb.

19. februarja, 2024 17.13

Nemška centralna banka Deutsche Bundesbank v svojem mesečnem poročilu piše, da je največje evropsko gospodarstvo verjetno v recesiji. K temu je po njihovih navedbah prispevalo skromno povpraševanje v tujini, previdnost med potrošniki in majhen obseg domačih naložb, ki jih zavirajo visoke obrestne mere.

Nemčija se s težavami sooča od ruske invazije na Ukrajino leta 2022, katere posledica so bili višji stroški energije. Po poročanju Reutersa je namreč nemško, industrijsko-intenzivno gospodarstvo, vknjižilo že četrto ničelno ali negativno četrtletno rast, kar negativno vpliva na celotno evroobmočje.

“Nemško gospodarstvo še vedno ne okreva,” navajajo pri Bundesbank. “Proizvodnja bi se lahko v prvem četrtletju 2024 znova nekoliko zmanjšala. Z drugim zaporednim padcem gospodarske proizvodnje pa bi se nemško gospodarstvo znašlo v tehnični recesiji.”

Vprašanja o vzdržnosti nemškega modela

Šibka uspešnost je sprožila tudi ugibanje o vzdržnosti nemškega gospodarskega modela. Kritiki namreč trdijo, da je večina njihove težke industrije – ta je močno odvisna od energije, izrinjena z mednarodnih trgov, kar kliče po gospodarski preobrazbi.

Mračne napovedi je medtem zavrnila nemška vlada, ki krivdo vali na vihar visokih stroškov energije, šibko kitajsko povpraševanje in inflacijo, ki zavira rast. Gospodarske strategije ne postavljajo pod vprašaj.

A šibkosti so za zdaj prisotne, vendarle navaja nemška centralna banka.

Kaj vse tare Nemčijo

Povpraševanje iz tujine v nemški industriji pada, kar tanjša knjigo naročil v nemških podjetjih. Te obenem ustavljajo naložbe, kar je med drugim posledica visokih stroškov financiranja, ki so se močno zvišali, odkar je Evropska centralna banka v boju proti inflaciji rekordno hitro dvignila ključne obrestne mere.

Na poslovanje podjetij vpliva tudi visoka nominalna rast plač, dodaja Reuters. V prvem letošnjem četrtletju pa bi na rast lahko vplivale še stavke v ključnih sektorjih, denimo v transportu.

Večjega vpliva pa po mnenju Bundesbank naj ne bi imela prekinitev ladijskega prometa v Rdečem morju. Ladijski promet namreč razpolaga z veliko prostimi zmogljivostmi, hkrati so stroški prevoza zelo majhen del končnih stroškov blaga.

Čeprav so obeti slabi, nemška centralna banka ne pričakuje večjega poslabšanja na trgu dela, ki je doslej ščitil gospodarstvo. Nemčiji prav tako ne grozi obsežna in dolgotrajna recesija.