Iz Hranilnice Lon poročajo o rekordnih rezultatih

Posel Forbes Slovenija 20. februarja, 2024 11.35
featured image

Hranilnica Lon je lani ustvarila skoraj 15 milijonov evrov bruto prihodkov, kar je zadoščalo za tri milijone evrov dobička pred davki. Rezultati so najboljši v zgodovini hranilnice, poroča STA.

20. februarja, 2024 11.35

Hranilnica Lon je lani zabeležila rekordne rezultate. Ustvarila je skoraj 15 milijonov evrov bruto prihodkov in tri milijone evrov dobička pred davki. “Lon je v najboljši finančni in poslovni kondiciji v njegovi zgodovini. Leto 2023 je bilo za Lon zelo uspešno,” je za STA povedal prvi mož Lona Imre Balogh.

“Lon je v zadnjih štirih letih izboljšal poslovne rezultate in v letu 2021 izšel iz rdečih številk. Lani je dobiček pred davki znašal tri milijone evre, s čimer je donos na kapital presegel 10 odstotkov. Koeficient kapitalske ustreznosti se je gibal okoli 20 odstotkov, kar je okoli 3,5 odstotne točke nad zahtevanim. Tudi likvidnost je nad povprečjem bančnega sektorja in nad zahtevano ravnjo,” je povzel.

Obseg poslovanja v zadnjih treh letih po njegovih navedbah robustno raste, razmerje med krediti in depoziti je zelo uravnoteženo. Kreditiranje finančnih in pravnih oseb je zraslo za dvanajst odstotkov, vloge za osem odstotkov. Banka Slovenije je Lonu znižala oceno tveganosti in kapitalsko zahtevo za letošnje leto, je še dodal za STA.

Kakšno vlogo ima v Lonu kitajski poslovnež Dai Kai

Poslovanje Lona se je znašlo pod drobnogledom zaradi nakupa stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki ga je izvedlo ministrstvo za pravosodje pod ministrico v odstopu Dominiko Švarc Pipan iz SD. Ob aferi, ki je izbruhnila zaradi nakupa, je odstopil glavni tajnik SD Klemen Žibert. Nekateri mediji so ob tem problematizirali Lonov kredit Žibertovemu očetu, drugi Lonovo negotovo lastniško strukturo.

V slednji ima glavno vlogo kitajski poslovnež Dai Kai oziroma delničar Kylin Prime Group. V Lonu mu od leta 2019 mirujejo glasovalne pravice, saj ni dobil dovoljenja centralne banke za kvalificiran delež v Lonu, ker ni pojasnil izvora premoženja, s katerim je želel pridobiti večinsko lastništvo. Kylin Prime Group je v stečaju od maja lani, njegov 24,96-odstotni delež v Lonu pa je naprodaj.

Uprava Lona, v kateri je poleg Balogha še Igo Gruden, po njegovih zagotovilih aktivno sodeluje s pisarno v Švici, ki bdi nad stečajnim postopkom Kylin Prime Group. “Interes za nakup nekaj manj kot četrtinskega deleža Lona je velik med ostalimi lastniki Lona, kar nakazujejo tudi uspešno izvedene dokapitalizacije,” je povedal. Neuradno je zanj zanimanje tudi med bankami na slovenskem trgu in med zasebnimi skladi, postopki pa se bodo po pričakovanjih odvili kmalu.

Premiki v lastniški strukturi

Balogh je dejal, da se je delež Kylin Prime Group v Lonu močno znižal; s 70 odstotkov, ki jih je obvladoval s povezanimi osebami, na 24,96 odstotka. “Ker že leta nima glasovalnih pravic, ne vpliva na poslovanje,” je orisal. Ostali lastniki so zaupanje v Lon po njegovem izkazali s sodelovanjem v treh dokapitalizacijah, v okviru katerih je ta dobil več kot osem milijonov evrov svežega kapitala. Ob tem ima uprava skupščinsko pooblastilo, da lahko kapital po potrebi poveča še za sedem milijonov evrov.

V dokapitalizaciji Lona konec lanskega leta sta preostala največja posamična delničarja Lona – Otmar Zorn in gradbeno podjetje GIC Gradnje Ivana Cajzka – svoj delež povečala s 35 na 41,31 odstotka, med drugim navaja STA. Nova večja delničarja sta s skupaj 9,82 odstotka delnic postali finančna družba AG in njena hčerinska družba Eta Kamnik, ki ju obvladuje Marko Konič.

Brez komentarja o problematiziranem kreditu

Zgoraj omenjenega problematiziranega kredita Žibertovemu očetu v Lonu zaradi zaupnosti podatkov niso želeli komentirati, so pa zagotovili, da so in da poslujejo v skladu z zakonodajo in vsemi predpisi. Bančni poznavalci pa menijo, da takšnega kredita zagotovo ni dobila samo ena oseba. Pri kreditu za nepremičnino visoke vrednosti je verjetno šlo za kredite več osebam z visokimi rednimi prihodki in prihodki iz drugih dejavnosti, ki so pri nakupu sodelovale z visokim deležem lastnih sredstev, pri čemer je vsaj ena izpolnjevala kriterij primerne starosti.

Glede nadzora je Balogh spomnil, da je bančna dejavnost v evrskem območju zelo regulirana. Banka Slovenije v Lonu tako kot ostalih bankah vrši redni nadzor. Tako kot pri drugih je tudi v primeru Lona odkrila pomanjkljivosti, ki jih je Lon v predpisanih rokih odpravil. To velja tudi za ugotovitve v okviru rednega nadzora regulatorja, ki se nanašajo na čas, ko je Lon dal kredit Žibertovemu očetu.

Po pisanju STA v Lonu obžalujejo medijske navedbe o nenavadnem poslovanju in omembe o potencialnem odvzemu licence. Takšne navedbe med nekaterimi njihovimi strankami povzročajo skrbi, a v hranilnici zagotavljajo, da so njihovi viri dobro zavarovani. “Rezultati kažejo, da je Lon na poti stabilnega razvoja in da izpolnjuje pričakovanja tako lastnikov kot strank,” je dejal Balogh.