Sodišče podjetju Geneplanet zamrznilo premoženje

Novice Forbes Slovenija 21. februarja, 2024 10.32 > 21. februarja, 2024 10.33
featured image

Okrožno sodišče je podjetju, ki je med epidemijo covida-19 državi dobavilo sporne medicinske ventilatorje, zamrznilo premoženje, poroča portal Necenzurirano.

21. februarja, 2024 10.32 > 21. februarja, 2024 10.33

Okrožno sodišče v Ljubljani je na predlog Specializiranega državnega tožilstva izdalo odredbo o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi v lasti podjetja Geneplanet, ki je leta 2020 med epidemijo covida-19 državi dobavilo sporne medicinske ventilatorje, poroča portal Necenzurirano.

Sodišče je na poslovni stavbi v Šentvidu v Ljubljani, v kateri je sedež podjetja, vpisalo prepoved odtujitve in obremenitve. Za takšen institut zavarovanja se tožilstvo odloči, ko obstaja nevarnost, da bi obdolženec pridobljeno korist oziroma premoženje prodal oziroma otežil njen odvzem po končanem kazenskem postopku, poročanje portala povzema STA.

Intenzivno “praznjenje” podjetja

Uradno ni znano, zakaj je sodišče zavarovalo premoženje Geneplaneta. Po navedbah portala Necenzurirano pa naj bi se za to odločili zaradi intenzivnega “praznjenja” podjetja, ki je po prepričanju tožilstva v poslu z ventilatorji ustvarilo 1,7 milijona evrov protipravne koristi.

Podjetje Geneplanet diagnostika, ki so ga po izbruhu afere preimenovali v MD-DX, je po navedbah portala leta 2020 ustvarilo rekordnih 56 milijonov evrov prihodkov in skoraj osem milijonov evrov čistega dobička. Tega je nato praktično v celoti izplačalo svojim lastnikom.

Aprila 2022 so se na Geneplanetu odločili, da bodo izvedli oddelitev premoženja. Konec leta 2022 je imelo podjetje le še 337.000 evrov premoženja, torej nekajkrat manj od koristi, ki bi jo moralo podjetje v primeru pravnomočno ugotovljene krivde vrniti državi.

Maja 2022 je Nacionalni preiskovalni urad v zadevi ventilatorji na tožilstvo vložil kazensko ovadbo zoper nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri nabavi zaščitne opreme. Specializirano državno tožilstvo je nato aprila 2023 na ljubljansko okrožno sodišče v zvezi z nabavo ventilatorjev v času epidemije vložilo zahtevo za preiskavo zoper Počivalška, njegovo sodelavko Andrejo Potočnik in dobavitelja medicinskih ventilatorjev, direktorja družbe Geneplanet Marka Bitenca.