Ministrstvo poziva podjetja: oddajte dokazila o škodi v poplavah

Posel Forbes Slovenija 21. februarja, 2024 16.22
featured image

Podjetja, ki so utrpela škodo v lanskih poplavah, naj predložijo dokazila o dejanski škodi, sporoča gospodarsko ministrstvo. Rok za oddajo dokazil je 22. marec.

21. februarja, 2024 16.22

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je podjetja, ki so utrpela škodo v poplavah avgusta lani, pozvalo k predložitvi dokazil o dejanski škodi. Za povračila ima skupaj zagotovljenih 230 milijonov evrov, del je že bil izplačan. Rok za oddajo dokazil je 22. marec, so sporočili z ministrstva.

Gospodarske družbe, samostojni podjetniki, zavodi in zadruge, ki so utrpele škodo v katastrofalnih poplavah v začetku lanskega avgusta, bodo prejeli odškodnino v višini 45 odstotkov dokazane škode, če niso imeli sklenjenega ustreznega zavarovanja, oziroma v višini 60 odstotkov, če so zavarovanje imeli.

Za škodo na strojih, opremi in zalogah morajo predložiti uradna cenilna poročila. Kot so pojasnili na ministrstvu, kot ustrezna veljajo cenilna poročila treh vrst cenilcev, in sicer so to pooblaščeni ocenjevalci vrednosti, katerih register vodi Slovenski inštitut za revizijo, sodni cenilci, katerih register vodi ministrstvo za pravosodje, ter zavarovalniški cenilci.

Za škodo, ki je nastala zaradi izpada prihodka, medtem zadoščajo zahtevani računovodski podatki o dodani vrednosti.

Ključna je popolna vloga

Oškodovance prosijo, naj bodo pri izpolnjevanju obrazca za dokazovanje škode natančni in sledijo navodilom. Pri obdelavi vlog je namreč zaradi velikega števila oškodovancev ključna popolna vloga, ki bo omogočila takojšnjo obdelavo primera.

Vsi oškodovanci se lahko za več informacij obrnejo na telefonsko številko 114 ali na e-mail [email protected] ter na spletno stran Ukrepi za oceno in povračilo škode.

Skupna škoda v gospodarstvu je bila za 1239 oškodovancev ocenjena na slabih 385 milijonov evrov. Od tega je 170 milijonov evrov škode nastalo na strojih in opremi, 92 milijonov evrov na zalogah in 123 milijonov evrov zaradi izpada prihodka.

Gospodarsko ministrstvo je 957 oškodovancem že izplačalo skupaj 35,4 milijona evrov povračil za nastalo škodo, pravno podlago za izplačilo preostanka pomoči pa predstavlja program odprave posledic škode v gospodarstvu po poplavah v avgustu 2023, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden. Njegova skupna višina je 230 milijonov evrov.