Več kot 70 vodilnih evropskih industrialcev z opozorilom Evropski komisiji

Zeleni prehod Forbes Slovenija 21. februarja, 2024 12.30
featured image

"Zapirajo se obrati, ustavlja se proizvodnja, ljudje odhajajo. Evropa nujno potrebuje poslovno utemeljitev," piše v deklaraciji, ki jo je podpisalo 73 vodij evropske industrije in jo predstavilo Bruslju.

21. februarja, 2024 12.30

Vodje velikih evropskih industrijskih podjetij želijo, da Evropska unija zmanjša stroške energije in regulativno breme zelenih predpisov. S tem bi stari celini pomagali ohraniti konkurenčnost ob pospešenem energetskem prehodu, pišejo v Antwerpenski deklaraciji za evropski industrijski dogovor (Declaration for a European Industrial Deal), ki je nastala 20. februarja med Vrhom evropske industrije v Belgiji.

Deklaracijo je podpisalo več kot sedemdeset podjetij iz sedemnajst sektorjev, tudi Jim Ratcliffe, milijarder in predsednik skupine Ineos Group, ki proizvaja kemikalije. Podpisniki pozivajo Bruselj, naj uvede evropski industrijski dogovor, ki bi povečal konkurenčnost med zelenim prehodom. Njihove glavne zahteve so pocenitev energije, zmanjšanje birokracije in povečanje financiranja čistih tehnologij.

Evropa po mnenju skupine podjetij tvega tudi, da bo v tekmi za dobavo tehnologij, ki so potrebne za uvedbo obnovljivih virov energije in zmanjšanje industrijskih emisij, izgubila na račun Kitajske in ZDA.

Pri Bloombergu medtem spominjajo, da opozorilo prihaja le nekaj mesecev po tem, ko je EU zaključila oblikovanje zakonov, ki zajemajo sektorje od energetike do prometa, in naj bi v tem desetletju emisije zmanjšali za 55 odstotkov. Unija zdaj napoveduje še bolj ambiciozen načrt – do leta 2040 želijo emisije zmanjšati za 90 odstotkov.

Opozorila o koncu industrijske velesile

Hkrati so visoki stroški energije ter ameriške in kitajske subvencije vzbudili strah pred prihodnostjo evropske težke industrije, kar še posebej čuti Nemčija. V največjem evropskem gospodarstvu se vrstijo celo opozorila, da se njeni dnevi industrijske velesile končujejo. Blizu stagnacije je sicer tudi širše evropsko gospodarstvo, poudarjajo pri Bloombergu.

Spomnimo, da se je industrijska proizvodnja lani za 5,3 odstotka skrčila tudi v Sloveniji. V decembru je bila za desetino manjša kot leto prej. Razlogi so ciklični, je za Forbes Slovenija povedal glavni ekonomist Analitike GZS Bojan Ivanc, ponekod pa tudi strukturni.

“Evropa ima prav s svojimi cilji glede ničelne emisije ogljika; tega nihče ne izpodbija,” je v intervjuju dejal Jim Ratcliffe, a dodal, da se je dobiček njegovega Ineosa v zadnjih 15 letih preselil iz Evrope v ZDA. “Odgovor ni dekarbonizacija z deindustrializacijo,” je poudaril.

Z deklaracijo so seznanjeni v Bruslju

Skupina vidnih poslovnežev, ki so se ta teden v tovarni kemične družbe BASF Antwerpnu sestali s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom belgijske vlade Alexandrom De Croojem, je prepričana, da evropska industrija potrebuje več pomoči.

“Ta velikanski izziv se pojavlja ravno v času, ko se tako velika kot mala in srednja podjetja spopadajo z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjem desetletju. Povpraševanje pada, proizvodni stroški rastejo, naložbe pa se selijo v druge regije,” piše v zgoraj omenjeni deklaraciji. “Zapirajo se obrati, ustavlja se proizvodnja, ljudje odhajajo. Evropa nujno potrebuje poslovno utemeljitev.”

Glavne zahteve industrije so:

  • Konkurenčnost podjetij v regiji naj postane strateška prednostna naloga. V to sta zajeta tudi odprava nepotrebne zapletenosti zakonodaje in popravki ukrepov v obstoječih predpisih.
  • Vzpostavitev sklada za čiste tehnologije za energetsko intenzivne panoge.
  • EU bi moral dati prednost projektom na področju obnovljivih virov in jedrske energije ter pripraviti energetsko strategijo za zmanjšanje stroškov.
  • Izogibanje scenarijem, v katerih bi ciljem politike zelenega dogovora sledila “predpisujoča in podrobna” pravila.
  • Povečati varnost z osnovnimi surovinami in povpraševanje po nizkoogljičnih izdelkih.