Nova podražitev, ki bo v proračun nakapljala 22 milijonov evrov

Novice Forbes Slovenija 21. februarja, 2024 15.37
featured image

Znano je, za koliko bi finančno ministrstvo zvišalo trošarine na tobak in kako bi preprečili nezakonito proizvodnjo tobačnih izdelkov v Sloveniji.

21. februarja, 2024 15.37

Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o trošarinah je predložen v vladni postopek, so prve poročale Finance.

Ministrstvo za finance, ki ga vodi Klemen Boštjančič, je predlog sprememb zakona o trošarinah, ki omogoča dvig trošarin na tobak, tobačne izdelke in alkohol pripravljalo že lani. V drugi polovici decembra so ga poslali v javno obravnavo.

Zdaj zakon, ki ga vlada še ni odobrila, predlaga veliko zvišanje trošarin za elektronske cigarete, medtem ko bodo manjšega deležni najbolj razširjeni tobačni izdelki – cigarete.

Na novo določene trošarine:

  1. cigarete: najmanj 60 odstotkov tehtane povprečne drobnoprodajne cene enega zavojčka cigaret, sproščenih v porabo, vendar najmanj 145 evrov za 1.000 kosov cigaret iz razreda tehtane povprečne drobnoprodajne cene cigaret, (približno triodstotno zvišanje, odvisno od cenovne kategorije),
  2. cigare in cigarilosi: 6,4 odstotka od drobnoprodajne cene, vendar najmanj 57 evrov za 1.000 kosov (dvig za 1,8 odstotka),
  3. drobno rezani tobak: 38 odstotkov od drobnoprodajne cene in 57 evrov, vendar najmanj 124 evrov za en kilogram (dvig za 4,2 odstotka),
  4. drug tobak za kajenje: 57 evrov za en kilogram (dvig za 1,8 odstotka);
  5. tobak za segrevanje: 180 evrov za en kilogram tobaka v polnilu (dvig za 34 odstotkov);
  6. elektronske cigarete: 0,70 evra za en mililiter tekočine, ki vsebuje nikotin (159-odstotno povišanje), in 0,31 evra za en mililiter tekočine, ki ne vsebuje nikotina (158-odstotno povišanje).

Ministrstvo je sicer danes objavilo tudi predlog, ki je predvideval velik dvig trošarin na alkohol, a so ga kasneje umaknili. Predlog je po pisanju Financ ministrstvu “ušel po nesreči”. Zadnji dokument dviga trošarin za alkohol ne predvideva.

V prejšnjem predlogu je ministrstvo sicer predvidevalo 25,7-odstotno zvišanje trošarin za alkohol in alkoholne pijače, ki zajema tudi stopnjo inflacije od zadnjega zvišanja trošarine aprila 2014. Takrat je vlada Alenke Bratušek določila 10-odstotno zvišanje trošarine za pivo, vmesne pijače in etilni alkohol.

V proračun bi steklo dodatnih 22,1 milijona evrov

Trošarina so v celoti prihodek državnega proračuna. Leta 2022 je obseg prihodkov trošarin znašal skoraj 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 1,45 milijarde evrov oziroma 6,2 odstotka vseh prihodkov konsolidirane bilance javnega financiranja.

Predlagano zvišanje trošarin za tobačne izdelke bi po navedbah ministrstva prihodke iz naslova trošarin zvišalo za 22,1 milijona evrov letno. Od tega bi zvišanje trošarin za cigarete prineslo 11,9 milijona evrov in zvišanje trošarin za drobno rezani tobak 0,8 milijona evrov.

Alkoholne pijače in likerji v restavraciji, baru.
Ministrstvo je isti dan objavilo tudi predlog, ki je predvideval velik dvig trošarin na alkohol, a so ga kasneje umaknili (Foto: Bor Slana/BOBO)

Zvišanje trošarin za druge tobačne izdelke bi zvišalo prihodke iz naslova trošarin za 9,4 milijona evrov. Če bo zakon začel veljati 1. junija 2024, bodo v letu 2024 prihodki državnega proračuna iz naslova trošarin višji za nekaj več kot 11 milijon evrov in se bodo za enak znesek zvišali tudi v letu 2025, piše v predlogu zakona.

V prejšnjem predlogu, ki je predvideval tudi povišanje trošarin na alkohol in alkoholne pijače, pa piše, da bi ob nespremenjenih količinah, dvig vplival na zvišanje prihodkov iz naslova trošarin za 32 milijonov evrov na leto.

“Nezakonita proizvodnja tobačnih izdelkov se seli v Slovenijo”

Ministrstvo navaja, da so se v dvig trošarin, ki za sabo potegnejo podražitve, podali zaradi izboljšanja zdravja ljudi. To bi lahko vplivalo na krepitev črnega trga, zato novosti prihajajo tudi pri nadzoru prometa s trošarinskim blagom.

Cariniki oziroma zaposleni na Finančni upravi (Furs) bi lahko po novem ob odkritju kršitev zasegli stroje in opreme, ki se uporabljajo za proizvodnjo tobačnih izdelkov, in ne zgolj neprijavljenega blaga.

Na finančnem ministrstvu takšno odločitev pojasnjujejo s podatki, da je Furs v zadnjem obdobju na ozemlju Slovenije večkrat zasegel tobačne liste, za katere aktivnosti v skladu s trošarinsko zakonodajo niso bile predhodno prijavljene. Ti so bili po njihovih besedah namenjeni nezakoniti proizvodnji drobno rezanega tobaka ali cigaret, za katere ni bila obračunana trošarina.

Višina prikrajšane trošarine za zasežene izdelke, če bi se ti prodali na trgu, je po ocenah ministrstva znašala 12,6 milijona evrov.

“Zaradi strožje zakonodajne ureditve in strožjih sankcij pri zaznanem nezakonitem ravnanju v sosednjih državah se nezakonita proizvodnja tobačnih izdelkov seli v Slovenijo,” navaja ministrstvo za finance.

Nezakonito proizvodnjo tobačnih izdelkov v Sloveniji želijo omejiti s trošarinsko zakonodajo, ki bi določila dodatne omejitve na področju proizvodnje tobačnih izdelkov in skladiščenja, predelave, proizvodnje ter gibanja tobačnih listov oziroma nepredelanega tobaka v Sloveniji.

Nepredelani tobak se po ugotovitvah Fursa pripelje v Slovenijo v velikih količinah z navedbo lažnih prejemnikov blaga v tujini in se skladišči v Sloveniji. Aktivnosti potekajo izključno z namenom nezakonite proizvodnje drobno rezanega tobaka in cigaret za prodajo v Sloveniji, predvsem pa za nadaljnjo prodajo v drugih članicah, še pojasnjuje ministrstvo.

Nezakonita proizvodnja in prodaja v Sloveniji je zaznana tudi na področju t.i. mazalnih olj, ki so prav tako od leta 2016 predmet posebnega trošarinskega nadzora.