Nemška vlada objavila slabo napoved

Posel Forbes Slovenija 21. februarja, 2024 16.55
featured image

Zadnja napoved nemške vlade predvideva 0,2-odstotno gospodarsko rast v letu 2024, kar je je občutno manj od jesenske napovedi.

21. februarja, 2024 16.55

Nemško gospodarstvo bo po najnovejši vladni napovedi letos beležilo 0,2-odstotno rast, kar je precej manj od jesenske napovedi, poroča STA. Oktobra lani je nemška vlada za letos napovedovala 1,3-odstotno rast, ki pa jo je zdaj zaradi šibkega svetovnega povpraševanja, geopolitičnih negotovosti in vztrajno visoke inflacije oklestila.

Nemško gospodarstvo, ki velja za gonilno silo gospodarske rasti v območju evra, je še vedno v nemirnih vodah, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi dejal nemški gospodarski minister Robert Habeck.

Največje evropsko gospodarstvo se je lani skrčilo za 0,3 odstotka, pri čemer zadnji podatki kažejo na to, da bo tudi v letošnjem prvem četrtletju zašlo v recesijo.

Nemška vlada je po navedbah STA med izzive uvrstila visoko inflacijo in posledično izgubo kupne moči, geopolitične krize vključno s konfliktoma na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter dvig obrestnih mer.

Nemčija trpi zaradi strukturnih težav

Habeck je dejal, da Nemčija trpi tudi zaradi dolgotrajnih strukturnih težav, kot so pomanjkanje kvalificiranih delavcev, preveč birokracije in leta premajhnih naložb.

“Zdaj potrebujemo reforme,” je poudaril in dodal, da je treba obraniti konkurenčnost Nemčije kot industrijske države.

Šibka uspešnost Nemcev je sicer sprožila nekaj ugibanj o vzdržnosti nemškega gospodarskega modela. Kritiki trdijo, da je večina njihove težke industrije – ta je močno odvisna od energije, izrinjena z mednarodnih trgov, kar kliče po gospodarski preobrazbi.

Glede na poročanje medijev Nemčija, če ne bo ukrepala, tvega anemično rast do leta 2028.

Osnutek vladnega poročila po poročanju Reutersa kaže na “normalizacijo” fiskalne politike letos, potem ko je sodba ustavnega sodišča prisilila koalicijo v boleče reze v proračunu za leto 2024.