Bruselj poslabšal napovedi za Slovenijo, še bolj pa za Nemčijo in Avstrijo

Novice Forbes Slovenija 15. februarja, 2024 11.50
featured image

Evropska komisija je izdala zimsko napoved gospodarske rasti in inflacije. Sloveniji za leto 2024 napovedujejo nižjo rast, kot so predvidevali še novembra lani. Bolj pa skrbijo podatki za največje prodajne trge naših izvoznikov.

15. februarja, 2024 11.50

Šibko razpoloženje v gospodarstvu in slabši izvozni rezultati bodo po napovedi v Bruslju v prvem četrtletju letošnjega leta omejili gospodarsko rast, poroča STA. Ob nadaljevanju obsežnih naložb, med drugim v okviru načrta za okrevanje in odpornost ter obnovitvi povpraševanja na izvoznih trgih se bo nato rast do konca leta 2025 okrepila.

Komisija Sloveniji za letos napoveduje 1,9-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,1 odstotne točke manj, kot je napovedal v novembrski napovedi (2,0 odstotka). Za leto 2025 ji napoveduje 2,7-odstotno rast, kar je enako, kot je napovedal lani jeseni.

Napovedi precej nad povprečjem območja z evrom in EU

Evrskemu območju Bruselj medtem za letos napoveduje 0,8-odstotno rast BDP, za leto 2025 pa 1,5-odstotno. Za EU pa za leto 2024 napoveduje 0,9-odstotno rast BDP, za prihodnje leto pa 1,7-odstotno.

Slovenska napoved je tako nad evropskim povprečjem. Opozorimo pa, da je komisija za našo državo za lansko leto upoštevala 1,3-odstotno rast BDP, kar je slovenska ocena. Kot smo poročali včeraj, je bila pri nas rast po podatkih Statističnega urada RS 1,6-odstotna. Lanski podatki vplivajo tudi na izračun napovedi za 2024 in 2025.

Napoved inflacije, ki je lani v povprečju znašala 7,2 odstotka, je Evropska komisija za Slovenijo precej znižala, še piše STA.

Potem ko je novembra lani za letos napovedala 3,9-odstotno inflacijo, ji zdaj napoveduje 2,9-odstotno, kar bo posledica umirjanja cen energentov in razmeroma šibkega povpraševanja. V letu 2025 naj bi inflacija v Sloveniji znašala 2,0 odstotka, potem ko je Bruselj še novembra napovedal 2,4-odstotno rast cen.

Pomembna poslabšanja napovedi za naše največje prodajne trge

Bolj kot podatki za Slovenijo pa skrbijo podatki za največje prodajne trge naših izvoznikov.

Nemčiji Evropska komisija za letos napoveduje le še 0,3-odstotno rast, kar je pol odstotne točke manj kot jeseni (0,8 odstotka). Italiji napoveduje 0,7-odstotno rast (jeseni 0,9 odstotka), Avstriji 0,6-odstotno (jeseni enoodstotno).

Nekoliko, z 2,5 na 2,6 odstotka je komisija izboljšala le napoved rasti za Hrvaško.

Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je ob predstavitvi vmesne gospodarske napovedi izpostavil, da negotovost zaradi nadaljevanja geopolitičnih napetosti in tveganja za širjenje bližnjevzhodnega konflikta ostaja “izjemno visoka”.