Ameriška inflacija presenetila, kaj to pomeni za obrestne mere

Novice Forbes Slovenija 13. februarja, 2024 16.56
featured image

Cene življenjskih potrebščin v ZDA so na začetku leta poskočile, kar niža možnosti za zgodnje nižanje obrestnih mer centralne banke Federal Reserve.

13. februarja, 2024 16.56

Inflacija v ZDA je januarja znašala 3,1 odstotka na letni ravni. To je sicer manj od decembrskih 3,4 odstotka, a obenem več od pričakovanj analitikov. Ti so napovedovali upočasnitev rasti cen na 2,9 odstotka. Na mesečni ravni so se življenjske potrebščine podražile za 0,3 odstotka, kar je prav tako rahlo nad ocenami analitikov.

Jedrn inflacija, ki ne vključuje cen energije in hrane, je ostala pri decembrski ravni 3,9 odstotka.

Najbolj so k povišanim cenam prispevali stroški najemnin in zdravstva, nasploh pa se je podražil storitveni sektor. Urad za delovno statistiko, ki objavlja indeks cen življenjskih potrebščin (CPI), je v januarju spremenil obtežitev nekaterih dejavnikov. Večji poudarek je dal cenam nastanitev in manjši cenam novih ter rabljenih avtomobilov, piše Reuters. To bi lahko delno pojasnilo višje odčitke od pričakovanih.

Finančni trgi pričakujejo, da bo ameriška centralna banka (Federal Reserve) maja začela zniževati obrestne mere. Nekateri ekonomisti so bolj naklonjeni juniju, glede na še vedno razgret trg dela in vztrajno povišano inflacijo v storitvenem sektorju.

New York
Največ so k inflaciji prispevali visoki stroški nastanitve (Foto: PROFIMEDIA)

Boj z inflacijo se nadaljuje

Odločevalci pri Fedu pa pravijo, da se jim ne mudi z zniževanjem stroškov zadolževanja. Najprej želijo prepričljive dokaze, da je inflacija res na poti upočasnjevanja. Vrh je ameriška inflacija dosegla junija 2022 pri 9,1 odstotka. Od marca tistega leta je Fed dvignil obrestne mere za skupnih 525 bazičnih točk, kar je ključno obrestno mero banke potisnilo na razpon 5,25-5,5 odstotka.

Bančniki pri Fedu so sicer poleg indeksa CPI pozorni še na indeks izdatkov za osebno potrošnjo (PCE), ki kaže na umirjanje cen. Indeks se je v zadnjem četrtletju lanskega leta znižal z 2,6 na 1,7 odstotka na letni ravni. Jedrni PCE pa je ostal nespremenjen pri dveh odstotkih.

Pred naslednjim srečanjem Feda sledi še eno poročilo o inflaciji in več drugih ključnih ekonomskih podatkov. Toda trenutni podatki kažejo, da boja proti inflaciji v ZDA še ni konec, piše Bloomberg.