Podjetje, ki je prehitelo Amazon in dohiteva Google

Posel Jan Artiček 14. februarja, 2024 12.30
featured image

Proizvajalec čipov Nvidia se vzpenja po lestvici največjih podjetij na svetu po tržni kapitalizaciji. Trenutno zaseda peto mesto.

14. februarja, 2024 12.30

Ameriški proizvajalec čipov Nvidia, ki je lani beležil skokovito rast vrednosti na krilih prodaje čipov za umetno inteligenco, je ob zaprtju borz v torek nanizal novo zmago. Trgovalni dan je namreč podjetje zaključilo s tržno vrednostjo 1.780 milijard dolarjev (1.663 milijard evrov) in s petega mesta največjih podjetij na svetu izrinilo velikana spletne trgovine Amazon.

Delnice Nvidie so sicer v torek zdrsnile za 0,17 odstotka in trgovanje končale pri 721 dolarjih. Toda medtem so Amazonove delnice izgubile 2,15 odstotka, kar pomeni tržno vrednost 1.750 milijard dolarjev (1.635 milijard evrov).

Nvidia je za kratek čas prehitela Amazon že v ponedeljek, a je do konca dneva Amazon obdržal vodstvo.

Na četrtem mestu največjih podjetij je Alphabet, ki ima v lasti iskalnik Google. Po torkovem padcu delnice za 1,62 odstotka znaša tržna vrednost podjetja 1.820 milijard dolarjev (1.700 milijard evrov).

Jensen Huang, Sundar Pichai, Marc Zuckerberg
Huang v pogovoru z glavnim izvršnim direktorjem Alphabeta Sundarjem Pichaiem in glavnim izvršnim direktorjem Meta Platforms Markom Zuckerbergom. Alphabet je četrto največje podjetje na svetu, Meta pa sedmo. (Foto: PROFIMEDIA)

Tekma za umetno inteligenco

Nvidia nadzoruje približno 80 odstotkov trga vrhunskih čipov za umetno inteligenco, poroča Reuters. Ta tržni delež je lani več kot potrojil vrednost delnice, ki je letos pridobila še dodatnih 46 odstotkov. Tehnološka podjetja, vključno z Microsoftom in Meto, so prav tako dosegla rekordne vrednosti zaradi optimizma glede umetne inteligence.

Delnica Alphabeta je januarja rasla, ko je podjetje vključevalo generativno umetno inteligenco v iskalnik Google in svoje storitve v oblaku. Rekordno vrednost je dosegla tik pred objavo četrtletnih rezultatov ob koncu meseca. Ti pa so razočarali, kar je delnico oklestilo. Vseeno ostaja nad letnim izhodiščem.

Nvidia
Nvidia izdeluje čipe, ki lahko poganjajo modele umetne inteligence (Foto: PROFIMEDIA)

Microsoft zaradi svojega sodelovanja s podjetjem OpenAI, ki je razvilo klepetalnega robota ChatGPT, velja za zgodnjega zmagovalca te tehnološke tekme. S tržno vrednostjo, ki danes presega 3.000 milijard dolarjev, je Microsoft januarja prehitel Apple in se zavihtel na vrh lestvice najvrednejših podjetij na svetu.

Dolgo vodilni Apple tako zaseda drugo mesto s tržno vrednostjo 2.860 milijard dolarjev (2.673 milijard evrov). Obkrožen s tehnološkimi podjetji je na tretjem mestu savdski naftni velikan Saudi Aramco s tržno kapitalizacijo malce nad 2.000 milijardami dolarjev. A več kot 90 odstotkov podjetja obvladuje bližnjevzhodna monarhija, vlagateljem pa sta na voljo manj kot dva odstotka delnic.