V največjih gospodarstvih diši po recesiji

featured image

Združeno kraljestvo se je konec lanskega leta znašlo v recesiji. Presenetljivo se je skrčilo tudi japonsko gospodarstvo, kar je spremenilo vrstni red največjih svetovnih gospodarstev.

15. februarja, 2024 10.11

Po tem, ko so centralne banke v boju z visoko inflacijo začele dvigovati ključne obrestne mere, so se posledice tega začele kazati v največjih svetovnih gospodarstvih.

Združeno kraljestvo je namreč po poročanju Sky News v zadnjem lanskem četrtletju zdrsnilo v recesijo.

Ta bo po pisanju otoških medijev blaga in kratkotrajna, hkrati pa naj ne bi imela večjega vpliva na potrošnika.

A novica je slaba za britanskega premierja Rishija Sunaka, ki je rast šestega največjega gospodarstva na svetu uvrstil med ključne poudarke njegove konservativne stranke.

Gre sicer za tehnično recesijo, ki jo definira drugi zaporedni padec četrtletnega bruto domačega proizvoda (BDP). Gospodarstvo Združenega kraljestva se je med lanskim oktobrom in decembrom v primerjavi z istim obdobjem leta 2022 skrčilo za 0,3 odstotka, kažejo zadnji podatki državnega statističnega urada (ONS).

Ura Big Ben in zastava združenega kraljestva
Gospodarstvo Združenega kraljestva se je med lanskim oktobrom in decembrom skrčilo za 0,3 odstotka (Foto: PROFIMEDIA)

Padec BDP je večji, kot so pričakovali analitiki – napovedno je bilo 0,1-odstotno krčenje. Za toliko se je na otoku skrčilo gospodarstvo v tretjem lanskem četrtletju.

Presenečenje v Aziji

O presenetljivi recesiji poročajo tudi iz Japonske. Tamkajšnje gospodarstvo se je po pisanju CNN skrčilo zaradi skromne domače potrošnje.

BDP se je v zadnjem četrtletju zmanjšal za 0,4 odstotka v primerjavi z letom prej, so v torek sporočili iz japonske vlade.

Zasebna potrošnja, ki predstavlja kar polovico japonskega gospodarstva, se je skrčila za 0,2 odstotka. Japonci se sicer soočajo z visokimi cenami hrane, energentov in drugimi dragimi življenjskimi potrebščinami.

Dežela vzhajajočega sonca z uvozom zadosti kar 94 odstotkov osnovnih potreb po energiji, hkrati pa uvozijo tudi 63 odstotkov hrane. V luči tega k višjim življenjskim stroškom občutno prispeva trenutna nizka vrednost jena, poudarja Neil Newman iz poslovne publikacije Japanmacro.

Nemčija kljub krčenju prehitela Japonsko

Novica o recesiji poraja vprašanje o zdravju svetovnega gospodarstva. Japonska in Velika Britanija sta četrto oziroma šesto največje globalno gospodarstvo. Japonska je do zdaj zasedala tretje mesto, a jo je prehitela Nemčija.

Ključni dejavnik, ki je vplival na menjavo na tretjem mestu, je bil šibkejši japonski jen, saj se nominalni BDP računa v dolarjih.

Največje svetovno gospodarstvo so po svežih podatkih (za leto 2023) Združene države Amerike, ki so v lanskem letu po podatkih ameriškega ministrstva za trgovino beležile 3,1-odstotno rast BDP (gre za rast BDP od zadnjega četrtletja leta 2022 do zadnjega četrtletja lanskega leta). Drugo največje pa je Kitajska, ki je lani imela 5,2-odstotno realno rast BDP. Tretje največje nemško gospodarstvo pa se je v 2023 skrčilo za 0,3 odstotka.