Nemški dobavitelj avtomobilskih delov v množična odpuščanja

Posel Forbes Slovenija 14. februarja, 2024 16.48
featured image

Proizvajalec avtomobilskih delov Continental bo odpustil več kot sedem tisoč zaposlenih v svoji avtomobilski diviziji, s čimer sledi podobnim ukrepom tekmeca Bosch.

14. februarja, 2024 16.48

Nemški Continental, ki dobavlja avtomobilske dele, se spopada s težavnim prehodom industrije na električna vozila. Za namene varčevanja bodo do konca leta 2025 odpustili 7.150 delavcev v avtomobilski diviziji, kar pomeni 3,6 odstotka njihove globalne delovne sile.

Ukinili bodo 1.750 delovnih mest v raziskavah in razvoju, preostalih 5.400 rezov pa bo prizadelo administrativne pozicije, so sporočili iz družbe, ki ima sedež v Hanovru. Približno 40 odstotkov izgubljenih delovnih mest bo v Nemčiji, kjer podjetje načrtuje združevanje več proizvodnih in razvojnih obratov, poroča Bloomberg.

Varčevalne ukrepe in prestrukturiranje je Continental napovedal že ob koncu lanskega leta. Takrat so pri podjetju dejali, da načrtujejo znižanje stroškov za 400 milijonov evrov na leto od leta 2025 dalje. Predsednik nadzornega sveta družbe Wolfgang Reitzle je povedal, da je podjetje “pripravljeno na vse”, da vrne svojo avtomobilsko enoto na pravo pot.

Predsednik nadzornega sveta družbe Continental Wolfgang Reitzle
Predsednik nadzornega sveta družbe Continental Wolfgang Reitzle (Foto: PROFIMEDIA)

Zahteven zeleni prehod

Znana imena nemške industrije se soočajo s težavnim prehodom na brezogljično gospodarstvo. Continental se je znašel pod pritiskom zmanjšanja stroškov, medtem ko mora obenem vlagati v nove tehnologije. Zato pregleduje tudi možne odprodaje premoženja, skupne investicije in partnerstva v avtomobilski diiziji, ki zaostaja za tekmeci, piše Bloomberg.

Continental obenem zmanjšuje izdatke za razvoj in raziskave. Tem bo do leta 2028 namenjenih le devet odstotkov prihodkov od prodaje. To je manj od 12 odstotkov, ki so jih načrtovali za letos.

Nemški velikan bele tehnike Bosch, ki je prav tako eden večjih dobaviteljev delov za avtomobilsko industrijo, je napovedal že dva kroga odpuščanj. Decembra so dejali, da bodo ukinili 1.500 delovnih mest, januarja pa so tem dodali še 1.200 delovnih mest.