S čipi podeseterili dobiček in vpisali rekordne prihodke

Novice Forbes Slovenija 22. februarja, 2024 09.58
featured image

Ameriški proizvajalec čipov Nvidia je v zadnjem četrtletju svojega poslovnega leta, ki se je izteklo z januarjem, vknjižilo 12,3 milijarde dolarjev (11,3 milijarde evrov) čistega dobička.

22. februarja, 2024 09.58

Dobiček v zadnjem četrtletju poslovnega leta je zrasel za 10 milijard evrov, kolikor je znašal v istem obdobju lani.

Iz družbe, ki proizvaja čipe in programsko upremo, ki jo proizvajalci množično uporabljajo za aplikacije z umetno inteligenco, so sporočili, da so imeli v zadnjem četrtletju poslovnega leta rekordne prihodke. Znašali so 22,1 milijarde dolarjev, medtem ko so v enakem obdobju leto prej nanesli šest milijard dolarjev, je poročilo povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki so bili s 60,9 milijarde dolarjev rekordni tudi v proračunskem letu, ki se je za podjetje končalo konec januarja, povzema STA.

“Pospešeno računalništvo in generativna umetna inteligenca sta dosegla prelomno točko. Povpraševanje narašča po vsem svetu v podjetjih, panogah in državah,” je objavo rezultatov pospremil izvršni direktor Nvidie Jensen Huang.

Zaradi napovedi, da se bo v prihodnosti še več podjetij usmerilo na pot umetne inteligence, družba za tekoče četrtletje napoveduje 24 milijard dolarjev prihodkov.

Objavo poslovnih rezultatov so pozdravili tudi finančni trgi, saj so delnice Nvidie po zaprtju borz poskočile za več kot osem odstotkov na 732,99 dolarja.