Za Redditovo prvo javno ponudbo delnic veliko zanimanja

Posel Forbes Slovenija 18. marca, 2024 14.40
featured image

Na prvo javno ponudbo delnic družbenega omrežja Reddit se je prijavilo štiri- ali petkrat več vlagateljev, kot je na voljo delnic.

18. marca, 2024 14.40

Družbeno omrežje Reddit konec marca po večletnem obotavljanju načrtuje prvo javno ponudbo delnic (IPO). Povpraševanje po delnicah je za štiri do petkrat preseglo ponudbo delnic, na podlagi neimenovanih virov blizu zadevi poroča Reuters.

Zaradi visokega povpraševanja je bolj verjetno, da Reddit doseže želeno vrednotenje v višini 6,5 milijarde dolarjev. Presežni vpisi sicer ne zagotavljajo uspešnosti pri samem vstopu na borzo, lahko pa bi podjetju pomagali doseči ciljni cenovni razpon od 31 do 34 dolarjev na delnico.

Po navedbah Reutersa bo Reddit IPO vrednotil v sredo v New Yorku. Najvišje vrednotenje je Reddit dosegel leta 2021, ko je bil v krogu zasebnega zbiranja sredstev ocenjen na 10 milijard dolarjev. Na prihajajočem IPO želi družbeno omrežje zbrati 748 milijonov dolarjev.

Trženje prve javne ponudbe delnic medtem poteka naprej. Tiskovni predstavnik Reddita se ni odzval na Reutersove prošnje za komentar.

Družbeno omrežje Reddit
Reddit želi na IPO doseči vrednotenje v višini 6,5 milijarde dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Leta izgub

Od ustanovitve leta 2005 je Reddit vsako leto posloval z izgubo. Ta je lani znašala dobrih 90 milijonov dolarjev. S tem je zaostal za uspehi svojih tekmecev, kot sta Meta Platforms, ki ima v lasti omrežji Facebook in Instagram, in X, nekdaj znan kot Twitter.

Osredotočenost uporabnikov Reddita na nišne teme in nekoliko ohlapen pristop platforme do moderiranja vsebine je bil kamen spotike pri nekaterih oglaševalcih. Reddit se pri moderiranju vsebine na forumih zanaša na prostovoljce iz svoje baze uporabnikov.

Po besedah soustanovitelja in izvršnega direktorja Steva Huffmana 100 tisoč spletnih forumov Reddita (subreddits) omogoča pogovore o temah, ki segajo od “vzvišenega do smešnega, od trivialnega do eksistencialnega, od komičnega do resnega”.

Izvršni direktor in soustanovitelj Reddita Steve Huffman
Izvršni direktor in soustanovitelj Reddita Steve Huffman pravi, da Reddit še ni ustvaril dobička (Foto: PROFIMEDIA)

Mali vlagatelji z Reddita

Najbolj znani so Redditovi forumi postali po sagi o ‘meme’ delnicah iz leta 2021. Forum wallstreetbets je namreč spodbudil kolektivno akcijo malih vlagateljev za nakup delnic podjetij z velikimi obremenitvami. Pozornost javnosti je ujela predvsem presenetljiva rast prodajalca videoiger GameStop. Veliki investicijski skladi z Wall Streeta, ki so stavili proti rasti delnice, so zaradi poteze vknjižili milijarde izgub.

Da bi pridobil male vlagatelje, je Reddit rezerviral osem odstotkov vseh ponujenih delnic za upravičene uporabnike in moderatorje na svoji platformi, nekatere člane uprave ter prijatelje in družinske člane svojih zaposlenih in direktorjev.

Reddit je imel v četrtletju, ki se je končalo 31. decembra 2023, v povprečju 73,1 milijona dnevnih aktivnih ‘unikatov’ (uporabnikov, ki njegovo platformo uporabljajo vsaj enkrat na dan), še piše Reuters.