Golobov strateški svet za makroekonomska vprašanja zapustila njegova predsednica

Novice Forbes Slovenija 18. marca, 2024 14.20
featured image

Maja Bednaš je odstopila z mesta predsednice strateškega sveta za makroekonomska vprašanja predsednika vlade, poroča Delo.

18. marca, 2024 14.20

Leto dni po tem, ko je pri predsedniku vlade Robertu Golobu začel delovati strateškega sveta za makroekonomska vprašanja, se od tam poslavlja njegova predsednica Maja Bednaš, sicer tudi vodja Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

O njenem odhodu poroča Delo, za katero je Bednaš zavrnila morebitna nesoglasja s predsednikom vlade ali s kolegi v svetu. Dejala je, da gre za osebno odločitev.

V strateškem svetu, ki ga je vodila Bednaš, sedijo še Velimir Bole, Mitja Čok, Mejra Festić, Mitja Gaspari, Bojan Ivanc, Matej Lahovnik, Igor Masten, Mojmir Mrak, Dušan Mramor, Janez Prašnikar, Vasja Rant in Žiga Žarnić. Zadnji objavljen zapisnik je iz 12. decembra. Sestali so se sicer lahko tudi po tem datumu.

“Svet je od lanskega marca razpravljal o pomembnih temah in pripravil veliko predlogov, dobrih predlogov, ki so zapisani v zapisnikih sej. Po enem letu sem ocenila, da je prišel čas, da mesto prepustim komu drugemu,” je za Delo povedala Bednaš.

Izziv usklajevanja z inflacijo

Člani sveta so se na decembrski seji med drugim odzvali na dogajanje okrog potrjevanja proračuna za letošnje leto. Tu je, spomnimo, finančno ministrstvo sprva predlagalo neusklajevanje transferjev z inflacijo, a je bila po zapletu z glasovanjem in prekinitvi seje v državnem zboru potrjena polna uskladitev.

Na Umarju so nam nedavno dejali, da so člani na decembrski seji opozorili, da avtomatizem pri indeksaciji prispeva k vztrajnosti inflacije. Debata o tem je tekla že na sejah pred sprejemanjem proračuna.

Nekateri člani pa so po besedah Bednaš na decembrski seji opozorili tudi, da so osnove za indeksacije različne po posameznih transferjih in dohodkih, kar vnaša nesorazmerna povišanja in porušenje razmerij med plačami in transferji tudi z vidika spodbud za delo.

Transferji se tako uskladijo z inflacijo (lani 4,2 odstotka), podobno tudi minimalna plača. Pokojnine se uskladijo s 60 odstotki rasti plač in s 40 odstotki inflacije v preteklem letu.

Svet je zato vladi predlagal, da na tem področju izvede celovit pregled in uskladi razmere. Na to je decembra nekajkrat opozoril tudi finančni minister Klemen Boštjančič, za zdaj pa ni znano, da bi na Župančičevi nastajal predlog, ki bi problematiko uredil.