Trumpov zet vlaga milijardo blizu nas – kje in s čigavo pomočjo

Novice Forbes Slovenija 18. marca, 2024 12.14
featured image

Jared Kushner, zet nekdanjega ameriškega predsednika, s svojim investicijskim podjetem načrtuje tri nepremičninske investicije na Balkanu v skupni vrednosti več kot milijardo dolarjev.

18. marca, 2024 12.14

Ameriška družba zasebnega kapitala Affinity Partners, ki ima sedež v Miamiju, je v zaključnih fazaha pogajanj za tri večje nepremičninske projekte v Albaniji in Srbiji. Investicijsko podjetje je leta 2021 ustanovil Jared Kushner, zet nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa in njegov višji svetovalec v času mandata.

Vse tri investicije skupaj bi lahko znašale več kot milijardo dolarjev, je v intervjuju za Bloomberg News dejal Kushner. Affinity, ki ga je Kushner ustanovil leta 2021 po koncu Trumpovega mandata, upravlja s 3,1 milijarde dolarjev premoženja.

Prvi projekt je preoblikovanje albanskega otoka Sazan iz nekdanje vojaške baze v luksuzno ekološko letovišče pod blagovno znamko Aman Resorts Group. Drugi projekt je razvoj albanskega polotoka Zvërnec, ki ga krasijo več kot trije kilometri belih peščenih plaž. Podjetje namerava na tem območju zgraditi več letovišč, sčasoma pa do skoraj 10 tisoč enot vil in hotelskih sob.

Tretji projekt se nahaja v Srbiji. V središču Beograda bi Affinity kupil tri zapuščene bloke in jih spremenil v luksuzni hotel s poslovnimi prostori in več kot 1.500 rezidencami. Območje projekta je prazno od aprila 1999, ko je Nato bombardiral zgradbo nekdanjega ministrstva za obrambo Jugoslavije.

Podpora z Bližnjega vzhoda

“Otok Sazan je ena najbolj neokrnjenih in edinstvenih obal, kar sem jih videl kjerkoli na svetu,” je za Bloomberg dejal Kushner.

Med raziskovanjem s prijateljema Ricom Grenellom, ki je med Trumpovo administracijo služil kot veleposlanik ZDA v Nemčiji, in Asherjem Abehsero ga je pritegnilo eno najhitreje rastočih turističnih območij na svetu. Albansko letoviško mesto Ksamil se uvršča med najboljše svetovne destinacije Airbnb.

Podjetje podpirajo bližnjevzhodni vlagatelji. To vključuje okrog dve milijardi dolarjev iz javnega investicijskega sklada Savdske Arabije. Affinity išče tudi priložnosti za naložbe v obnovljive vire energije, podatkovne centre in umetno inteligenco.

Kushner je igral ključno vlogo pri Abrahamovih sporazumih (Abraham Accords). Ti so leta 2020 normalizirali odnose med Izraelom in nekaterimi arabskimi državami. Nakazal je, da se ne bo ponovno pridružil Trumpovi administraciji, če bo republikanski kandidat zmagal na predsedniških volitvah novembra.