Apple se zanima za Googlovo umetno inteligenco

Tehnologija Forbes Slovenija 18. marca, 2024 10.50
featured image

Tehnološki velikan Apple bi za poganjanje novih funkcij na iPhonu uporabil model umetne inteligence Gemini, ki ga je razvil njegov tekmec Google.

18. marca, 2024 10.50

Apple je drugo največje podjetje na svetu, a pri razvoju umetne inteligence zaostaja za tekmeci. Zato je podjetje sedaj v pogovorih z Googlom, da bi v pametnih telefonih iPhone lahko uporabili njihovo “hišno” generativno umetno inteligenco Gemini, so za Bloomberg dejali neimenovani viri blizu zadevi.

Pred pogajanji z Googlom je Apple pristopil tudi do OpenAI. Ta ima v lasti največjo senzacijo na področju umetne inteligence – klepetalnega robota ChatGPT. OpenAI ima sklenjeno partnerstvo z največjim podjetjem na svetu, Microsoftom. Ta je OpenAIjeve velike jezikovne modele, na katerih temelji generativna umetna inteligenca, že vgradil v svoje storitve, kot so iskalnik Bing in orodja MS Office.

Dogovor med Applom in Googlom bi Geminiju dal ključno prednost pri milijardah potencialnih uporabnikov. Apple ima v aktivni uporabi več kot dve milijardi naprav, ki bi letos lahko postale dom za Google Gemini. Januarja letos je tudi Samsung predstavil nove pametne telefone s funkcijami umetne inteligence, ki jih poganja Gemini.

Obstaja pa tudi grožnja, da bi partnerstvo sprožilo nadaljnji protimonopolni nadzor obeh družb. Varuhi konkurence v ZDA in EU so pod drobnogled že vzeli obstoječe partnerstvo na področju spletnega iskanja.

Tehnološko podjetje Apple
Apple z Googlom že sodeluje pri spletnem iskanju, saj mu Google plačuje, da je njegov iskalnik privzeta možnost na iPhonu (Foto: PROFIMEDIA)

Nadgradnja partnerstva

Če bi se dogovor med Applom in Googlom uresničil, bi temeljil na že obstoječem partnerstvu obeh podjetij na področju spletnega iskanja. Google, ki je v lasti krovnega podjetja Alphabet, že leta plačuje Applu milijarde dolarjev letno, da je njegov iskalnik privzeta možnost v spletnem brskalniku Safari na iPhonu in drugih napravah.

Apple pripravlja posodobitve v novi različici operacijskega sistema iOS 18. Toda Applove izboljšave z umetno inteligenco po pisanju Bloomberga zadevajo le funkcije na sami napravi iPhone. Za storitve, kot so ustvarjanje podob in pisanje tekstov, ki potekajo v oblaku, pa iščejo partnerja z boljšimi modeli generativne umetne inteligence. Apple razvija svoj veliki jezikovni model, ki nosi ime Ajax, a je ta v fazi testiranja.

Malo verjetno je, da bi bil dogovor pred junijem. Takrat Apple prireja letno svetovno konferenco razvijalcev aplikacij. Možno je, da podjetji ne dosežeta dogovora ali pa se Apple na koncu odloči za drugega ponudnika, kot je OpenAI. Lahko pa bi Apple uporabil več partnerjev, kot to počne pri spletnih iskalnikih, še piše Bloomberg.