Kako so strmoglavila mlada podjetja v finančni industriji

Posel Forbes 18. marca, 2024 05.23
featured image

Trenutna ocenjena vrednost 11 vodilnih zasebnih fintech zagonskih podjetij je od vrhov nižja kar za 79 odstotkov. Toda nekateri med njimi so že začeli okrevati.

18. marca, 2024 05.23

Izjemen razcvet in nato velik upad tveganega kapitala v fintech industriji sta za sabo pustila vprašanje: koliko so ta mlada podjetja danes dejansko vredna? Po podatkih CB Insights se je dotok tveganega kapitala v to panogo zmanjšal s 141 milijard dolarjev leta 2021 na 39 milijard dolarjev leta 2023.

Zato so številna zagonska podjetja začela varčevati, da bi se izognila pridobivanju sredstev ob dramatično znižanih vrednostih. Medtem pa so tista, ki še naprej rastejo, odložila prve javne ponudbe delnic, saj tiste fintech družbe, ki so že na borzi, izgubljajo, in sicer za približno 50 odstotkov v primerjavi z najvišjo vrednostjo, pa čeprav sta indeksa S&P 500 in tehnološki Nasdaq pred kratkim dosegla nove najvišje vrednosti.

Nove platforme, kot sta Caplight in Notice, zdaj oblikujejo ocene vrednosti na podlagi trgovanja na sekundarnem trgu, ki ga spremljajo. Te ocene lahko vključujejo tudi javna razkritja znižanj vrednosti, ki so jih sprejeli skladi, ki imajo delnice v zasebnih podjetjih, cene primerljivih delnic, s katerimi se javno trguje, in druge podatke.

Na cesto desetina zaposlenih

Kmalu po tistem, ko je Tipalti leta 2021 zbiral sredstva, je začela padati vrednost delnic, Ameriška centralna banka (Federal Reserve) pa je začela dvigovati obrestne mere. Amit je sprejel agresivne ukrepe, da bi podjetje pripravil na težje čase in odpustil 11 odstotkov zaposlenih. “Vedeli smo, da imamo v organizaciji še rezerve,” pravi. Čeprav ima podjetje veliko zaposlenih v Izraelu, San Franciscu in Vancouvru, je ob vnovičnem zaposlovanju dalo prednost lokacijam s cenejšo delovno silo, kot je na primer Tbilisi v Gruziji. In Tipalti je še naprej rasel. Zdaj mesečno obdela za približno pet milijard dolarjev plačil v vrednosti več kot tri milijarde dolarjev, kolikor jih je obdelal v času zbiranja sredstev leta 2021. Podjetje pravi, da vsako leto obdrži 99 odstotkov svojih strank.

Koliko je torej zdaj vreden Tipalti? Poleti 2023 je delničar Tipaltija na sekundarnem trgu prodal delnice v vrednosti približno 20 milijonov dolarjev ob oceni vrednosti podjetja štiri milijarde dolarjev, navaja Oren Zeev, investitor tveganega kapitala in soustanovitelj Tipaltija. V četrtem četrtletju leta 2023 je Capital Group oceno vrednosti postavila na 3,7 milijarde dolarjev.

Caplight zdaj ocenjuje vrednost Tipaltija na le 3,1 milijarde dolarjev. Ta ocena upošteva tudi padec vrednosti delnic več konkurentov, vključno s podjetjem Bill, ki kotira na borzi in katerega delnica je od vrhunca konec leta 2021 padla za 80 odstotkov.

Balon je počil, vendar …

Caplight je reviji Forbes posredoval svoje ocene za dolg seznam fintech podjetij, ki jih spremlja. V spodnji tabeli so prikazane ocene z dne 8. marca za 11 teh podjetij – vsa so velika zagonska podjetja, pri katerih so podlaga za oceno zasebno trgovanje in druge informacije, ki so bile na voljo v zadnjem letu. Seveda so to še vedno le ocene. Kot se za počen balon spodobi, so nekatera znižanja vrednosti glede na najvišjo oceno v času zbiranja sredstev dramatična.

Vendar je v mislih treba imeti, kar nazorno kaže primer Tipaltija, da padajoče vrednotenje nujno ne pomeni, da podjetje posluje slabo.

Chime, uvrščen na Forbesovo lestvico Fintech 50, je še vedno največja digitalna banka v Ameriki. Znano je, da je leta 2021 zbral denar pri oceni vrednosti 25 milijard dolarjev, pred enim letom pa na sekundarnem trgu zabeležil naglo spremembo vrednosti. Po oceni Caplight je bil 8. marca vreden 6,5 milijarde dolarjev, kar pomeni padec za 74 odstotkov.

Plaid, ki je že devet let zapored na seznamu Fintech 50, pomaga povezovati aplikacije z bančnimi računi potrošnikov in je pred tremi leti pridobilo kapital ob oceni vrednosti 13,4 milijarde dolarjev. Ker so se stranke fintech podjetij spopadale s težavami, so se prihodki Plaida do leta 2023 povečali le za 10 odstotkov, po trditvah poznavalcev razmer na nekje med 300 do 400 milijonov dolarjev.

Čeprav Plaid, ki ima sedež v San Franciscu, dovoljuje le manjše število transakcij s svojimi delnicami na sekundarnem trgu, Caplight ocenjuje njegovo vrednost na 4,2 milijarde dolarjev, kar pomeni 69-odstotno znižanje. "Ocenjevanje vrednosti katerega koli zasebnega podjetja na podlagi podatkov s sekundarnega trga je zavajajoče. Nadaljnjih špekulacij ne želimo komentirati," nam je povedal tiskovni predstavnik Plaida.

Kritike ocen

Vrednotenje na podlagi podatkov s sekundarnega trga ima svoje pomanjkljivosti in številne kritike. Upravni odbori podjetij morajo odobriti transakcije, te pa so običajno majhne – pogosto znašajo od 500.000 do 20 milijonov dolarjev, zato so manj reprezentativne za oceno celotne vrednosti podjetja. Med prodajalci delnic so lahko tudi zaposleni, ki potrebujejo denar za nakup hiše, ustanovitev lastnega podjetja ali plačilo računov po odpustitvi in ki morda nimajo dostopa do finančnih rezultatov podjetja. Med prodajalci so tudi institucionalni lastniki in pomembni skladi tveganega kapitala, čeprav naj bi slednji v zadnjem letu začeli bolj agresivno kupovati delnice na sekundarnem trgu, saj v tem vidijo priložnost, da poceni okrepijo svoje deleže.

Še ena težava: Vrednosti se dramatično spreminjajo in so lahko visoke ali nizke, odvisno od tega, v kateri fazi cikla zbiranja kapitala je posamezna panoga. Jim Feuille, vlagatelj tveganega kapitala pri podjetju Crosslink Capital in vlagatelj v Chime, pravi: "Ob bikovskem trendu bodo vrednosti na sekundarnem trgu vedno višje od prave vrednosti. V obdobju medvedjega trenda pa so podjetja na sekundarnih trgih močno podcenjena." Drugi vlagatelji tveganega kapitala so menili, da se delnice na sekundarnem trgu v povprečju prodajajo s 30-odstotnim popustom glede na ceno, ki bi jo dosegle, če bi šlo za neposredno prodajo na novo izdanih delnic.

Vendar so sekundarni trgi kljub vsem omejitvam pravi trgi, na katerih se kupci in prodajalci dogovorijo o cenah. Predsednik uprave Caplighta Javier Avalos ocenjuje, da posredniki vsako leto omogočijo za od 5 do 7,5 milijarde dolarjev transakcij na sekundarnih trgih, samo Caplight je leta 2023 zasledil za približno milijardo dolarjev transakcij.

Po več kot dveh letih upadanja se vrednosti nekaterih fintech podjetij začenjajo znova povečevati. Med njimi so tudi velika imena, kot so Stripe, Klarna in zagonsko podjetje za izdajo kreditnih kartic Ramp.

Stripe se pobira

Velikan s področja plačilnih storitev iz San Francisca pomaga milijonom podjetij pri sprejemanju kreditnih in debetnih kartic v elektronskem poslovanju. Marca 2021 je zbiral kapital ob oceni vrednosti neverjetnih 95 milijard dolarjev. V novem krogu primarnega financiranja, ki je bil zaključen marca lani, je njegova vrednost padla na 50 milijard dolarjev, vendar od takrat znova raste. Stripe je pred kratkim vsem nekdanjim in sedanjim zaposlenim omogočil, da v okviru razpisa prodajo svoje delnice ob vrednotenju podjetja v višini 65 milijard dolarjev. Caplight zdaj vrednost Stripa ocenjuje na 71,7 milijarde dolarjev, kar je 10 odstotkov več v primerjavi z vrednostjo v razpisu. "Na sekundarnem trgu je za Stripe trenutno več povpraševanja kot ponudbe," pojasnjuje Avalos. Tiskovni predstavnik podjetja Stripe ni želel komentirati Caplightove ocene vrednosti.

Bo šla Klarna na borzo?

Ocenjena vrednost ponudnika storitev "kupi zdaj, plačaj pozneje" je s 45,6 milijarde dolarjev, kolikor je ta znašala sredi leta 2021, padla za 85 odstotkov, na 6,7 milijarde dolarjev sredi leta 2022. Lani so se prihodki Klarne iz Stockholma povečale za 22 odstotkov, na več kot dve milijardi dolarjev, medtem ko so se izgube zmanjšale za 76 odstotkov, na 252 milijonov dolarjev. V zadnjih šestih mesecih pa se je cena delnic Klarne dvignila in so po oceni Caplighta danes vredne 9,5 milijarde dolarjev. Klarna naj bi zdaj razmišljala o poskusu javne ponudbe delnic (IPO) ob oceni vrednosti 20 milijard dolarjev. Tiskovni predstavnik podjetja ni želel komentirati načrtov za IPO, pa tudi Caplightove ocene ne.

Revolut na pol

Digitalna banka iz Londona, ki zagotavlja bančne račune več deset milijonom registriranih uporabnikov v Veliki Britaniji, na Irskem, v Španiji, Franciji in drugih državah, je povzročila pravi šok, ko je sredi leta 2021 zbrala kapital ob razkošni oceni vrednosti v višini 33 milijard dolarjev, kar je približno 42-kratnik njenih prihodkov v letu 2021 (786 milijonov dolarjev). Zdaj Caplight ocenjuje Revolutovo tržno vrednost na 15,6 milijarde dolarjev, kar je manj kot polovica njegove najvišje vrednosti. "Ne ukvarjamo se s špekulacijami o našem vrednotenju," nam je povedal Revolutov tiskovni predstavnik.

Koliko je v resnici vreden Chime

Chime je poleti 2021, ko je zbralo sredstva ob ocenjeni vrednosti 25 milijard dolarjev, postalo eno od najvišje ovrednotenih zasebnih fintech podjetij. Njegovi prihodki so se leta 2022 povečali za približno 20 odstotkov, leta 2023 pa za 30 odstotkov in lani dosegli 1,3 milijarde dolarjev. Tako pravi nekdo, ki je seznanjen z njegovim poslovanjem, vendar podjetje še vedno ni dobičkonosno. Vlagatelji so v času recesije postali alergični na zagonska podjetja, usmerjena k potrošnikom, saj visoke obrestne mere in izsušen trg financiranja pomenijo, da podjetja niti slučajno ne morejo porabiti toliko za trženje, da bi spodbudila rast. Caplight trenutno vrednost podjetja ocenjuje na približno 6,5 milijarde dolarjev.

Chime
Med vsemi na tem seznamu je Chime podjetje, pri katerem je najmanj strinjanja, koliko je vredno (Foto: PROFIMEDIA)

Med vsemi na tem seznamu je Chime podjetje, pri katerem je najmanj strinjanja, koliko je vredno. Eden od podpornikov meni, da so ljudje, ki se potegujejo za delnice Chimeja ob ocenjeni vrednosti 6,5 milijarde dolarjev, že obstoječi delničarji, ki so optimistični glede prihodnosti te neobanke in skušajo povečati svoj delež po znižanih cenah. Predstavnik podjetja Chime tega ni hotel komentirati.

Plaid lani zrasel za desetino

Plaidova programska oprema povezuje fintech aplikacije z bančnimi računi potrošnikov in strankam pomaga pri preprečevanju goljufij. Potem ko je ameriško pravosodno ministrstvo konec leta 2020 zavrnilo Visin načrtovani pet milijard dolarjev vreden prevzem Plaida, ker naj bi ta zadušil konkurenco v plačilni industriji, je to zagonsko podjetje zajahalo val hitro rastočih fintech in kripto transakcij ter aprila 2021 doseglo vrednotenje v višini 13,4 milijarde dolarjev. Rast se je upočasnila, saj je fintech industrija nazadovala. Po navedbah tistih, ki so seznanjeni z njegovim poslovanjem, naj bi se prihodki Plaida leta 2023 povečali za približno 10 odstotkov. Čeprav Plaid pogosto omejuje transakcije s svojimi delnicami na sekundarnem trgu, Caplight ocenjuje njegovo vrednost na 4,2 milijarde dolarjev. Tiskovni predstavnik Plaida je dejal, da je uporaba podatkov s sekundarnega trga za oceno vrednosti podjetja zavajajoča.

Brex z dobičkom čez eno leto

Tudi sedem let star Brex, ki se ukvarja s poslovnimi karticami, je kot mnogi daleč od dobičkonosnosti. Start up je pred kratkim sporočil, da ima na voljo še za štiri leta denarja in da želi do konca leta 2025 doseči pozitiven denarni tok. To zagonsko podjetje je kapital nazadnje zbiralo v začetku leta 2022, ob ocenjeni vrednosti 12,3 milijarde dolarjev. Caplight njegovo vrednost danes ocenjuje na štiri milijarde dolarjev, kar pomeni 67-odstotno znižanje. Tiskovni predstavnik Brexa je prošnjo za komentar zavrnil.

Chainalysis tudi rast bitcoina še ne pomaga

Chainalysis
Propad FTX in medvedji trend na kripto trgu sta potegnila navzdol vrednotenje Chainalysisa (Foto: PROFIMEDIA)

To je podjetje za forenziko na področju blockchaina, ki uporablja podatke v verigi blokov za sledenje kripto transakcijam, odkrivanje prevar, vdorov, goljufij in nezakonitih dejavnosti. Aprila 2022 je bilo vredno 8,6 milijarde dolarjev. Toda propad FTX in medvedji trend na kripto trgu, ki je sledil, sta potegnila navzdol vrednotenja skoraj celotne panoge kripto zagonskih podjetij, ki si kljub nedavni vnovični rasti bitcoina še ni opomogla. Chainalysis, ki ima sedež v New Yorku, je svojo bazo strank povečal z 200 javnih ustanov konec leta 2022 na 300 leto pozneje. Danes Caplight njegovo tržno vrednost ocenjuje na 2,6 milijarde dolarjev. Predstavnik Chainalysisa tega ni hotel komentirati.

Tipalti povečuje število strank

Podobno kot fintech Bill, s katerim se javno trguje, tudi Tipalti pomaga podjetjem plačevati račune in upravljati stroške prek spleta. Novembra 2021 je zbral kapital ob oceni vrednosti 8,3 milijarde dolarjev in v naslednjih dveh letih povečal obseg transakcij za od 40 do 50 odstotkov na leto. Zdaj je po navedbah Caplighta ocenjena vrednost Tipaltija padla na 3,1 milijarde dolarjev. Ocena temelji na podlagi trgovanja na sekundarnem trgu in uspešnosti delnic njegovih konkurentov, s katerimi se javno trguje. "Svojih delnic ne bom prodal za tri milijarde dolarjev. Dvomim, da bi to storil kdorkoli, ki se na to spozna," pravi soustanovitelj in izvršni direktor Chen Amit. Podjetje sicer raste - zdaj ima 3.500 večinoma ameriških poslovnih strank, konec leta 2021 jih je imel 2.000.

Rampove delnice so iskano blago

Pet let staro newyorško zagonsko podjetje pomaga podjetjem pri izdajanju poslovnih kartic ter upravljanju stroškov in plačil zaposlenih. Aprila 2022 je doseglo oceno vrednosti 8,1 milijarde dolarjev in čeprav je leta 2023 povečalo bazo strank za 80 odstotkov, na 25.000 podjetij, je lani poleti zbiralo kapital ob oceni vrednosti 5,8 milijarde dolarjev. Ramp je eno od redkih podjetij na našem seznamu, ki od sredine leta 2023 beleži vse večje povpraševanje po svojih delnicah. Caplight ga danes ocenjuje na 6,2 milijarde dolarjev. Ocene niso želeli komentirati.

Animoca Brands izgubil dve tretjini vrednosti

Deset let staro zagonsko podjetje za ustvarjanje iger s pomočjo tehnologije blockchain s sedežem v Hongkongu je v času bikovskega trenda veliko stavilo na NFT-je (nezamenljivi žeton) in sredi leta 2022 doseglo vrednotenje v višini 5,9 milijarde dolarjev. Ker pa je zanimanje za kriptovalute v naslednjem letu upadlo, je vrednost Animoce na sekundarnem trgu padla in se zdaj po podatkih Caplighta giblje okoli 1,9 milijarde dolarjev. Izvršni predsednik Animoce Yat Siu ni želel komentirati Caplightove ocene.

Addepar ocenjen na dobro milijardo

Addepar, ki razvija programsko opremo za upravljanje premoženja, pomaga naložbenim svetovalcem spremljati portfelje strank in v zadnjih dveh letih še naprej povečuje obseg spremljanja sredstev na svoji platformi za 15 do 25 odstotkov letno. Lani naj bi skupen obseg spremljanega premoženja dosegel pet bilijonov dolarjev. Addepar je uvrščen na lestvico Fintech 50, po oceni Caplighta pa je trenutno vreden približno 1,3 milijarde dolarjev. To je za 40 odstotkov manj kot decembra 2021, ko je dosegel vrednotenje 2,2 milijarde dolarjev. Tiskovni predstavnik Addeparja se na naše prošnje za komentar ni odzval.

Avtor članka je Jeff Kauflin, objavljamo ga v nekoliko skrajšani različici.