Pašteta Kekec pet pred dvanajsto ostala brez novega lastnika

Posel Forbes Slovenija 14. marca, 2024 17.08
featured image

Solastnika Mesarstva Oblak sta s podjetjem O'Pate nameravala prevzeti murskosoboško družbo Osem, ki ima v lasti pašteto Kekec. Sedaj sta si premislila, je poročal Dnevnik.

14. marca, 2024 17.08

Podjetje O’Pate, ki sta ga septembra lani ustanovila Nace in Cene Oblak, solastnika družinskega podjetja Mesarstvo Oblak, navsezadnje ne bo prevzelo proizvajalca paštet Kekec. Za prevzem so sicer novembra lani že prijavili koncentracijo na agencijo za varstvo konkurence (AVK), a nekaj dni po priglasitvi od namere odstopili, po navedbah Dnevnika. AVK je v začetku leta na svojih straneh objavila, da prevzemu ne nasprotuje.

Za nakup murskosoboškega podjetja Osem, ki proizvaja znano znamko paštet, je lastnik Miroslav Flisar prejel več ponudb, vendar je želel, da znamka Kekec ostane v slovenskih rokah.

“Star sem več kot 60 let, do upokojitve mi manjka štiri, pet let, naslednikov, ki bi prevzeli Osem, nimam. Vsake toliko časa me je kakšna multinacionalka povprašala, ali bom prodal podjetje, a sem želel, da bi proizvodnja paštet pod blagovno znamko Kekec ostala v slovenskih rokah,” je povedal z Dnevnik.

Višine kupnine in razlogov za odstop nista komentirala niti Cene Oblak niti Flisar. Slednji je za Dnevnik dejal, da je bila kupnina visoka in zato sprejemljiva. Zakaj se je O’Pate nazadnje premislil glede prevzema, Flisarju ni znano.

Pašteta Kekec
Pašteta Kekec je v lasti murskosoboškega podjetje Osem, ki je lani ustvarilo več kot šest milijonov evrov prihodkov (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Težave z blagovno znamko

Osem (nazaj se prebere meso) je lani ustvaril več kot šest milijonov evrov prihodkov, leto prej okoli pet. Krepi se prodaja na tujih trgih. Podjetje zaposluje 49 delavcev, nižje stroške dela pa imajo na Hrvaškem.

V južni sosedi se nahaja tudi glavni tekmec Kekcu, podjetje Gavrilović, ki je v preteklosti želelo prevzeti Osem. Drugi tekmec je Atlantic Droga Kolinska, del hrvaške skupine Atlantic, ki proizvaja znamko paštet Argeta. Paštete Argeta nastajajo v Izoli.

Flisar je imel precej težav s pridobitvijo blagovne znamke Kekec, ki je prej pripadala njegovemu nekdanjemu delodajalcu, Pomurki. Po njenem stečaju je podjetnik najel Pomurkine proizvodne obrate in blagovno znamko Kekec.

Pred tremi leti je nato slaba banka (DUTB) prodajala proizvodni kompleks po sklopih, zato je Flisar uspel postati lastnik prostorov in opreme, ki jih je prej najemal. Še pred tem pa je na sodišču razrešil spor glede blagovne znamke. Leta 2015 jo je odkupil iz stečajnega postopka in zanjo plačal 220 tisoč evrov podjetju DML.

Stečajna upraviteljica Pomurke je nato vložila tožbo, rekoč da Osem uporablja staro Pomurkino znamko, ne tiste, ki jo je kupil v stečajnem postopku. Leta 2018 sta se Osem in Pomurka na sodišču poravnala, še poroča Dnevnik.