Marca višji prispevki za samostojne podjetnike: za koliko?

Posel Forbes Slovenija 12. marca, 2024 10.30
featured image

Ker je bila povprečna plača lani višja kot v letu 2022, bodo morali samostojni podjetniki letos za prispevke nameniti več denarja. Koliko po novem znaša minimalni in koliko maksimalni prispevek?

12. marca, 2024 10.30

Samostojni podjetniki bodo letos morali plačevati višji prispevek, in sicer z marcem. Ta je po novem višji zaradi višje povprečne letne plače, ki je v letu 2023 po podatkih statističnega urada znašala 2.348,32 evra bruto.

Kot so izračunali pri svetovalnem podjetju Data, bodo minimalni prispevki za espeje letos znašali 544,04 evra, maksimalni pa 3.004,40 evra. Samostojni podjetniki so morali lani za minimalni prispevek odšteti 463,87 evra, za maksimalnega pa 2.705,97,34 evra.

Prispevki za s. p. se plačujejo za nazaj, nov višji prispevek za mesec februar pa bodo morali samozaposleni poravnati do 20. marca.

Nekoliko nižje zneske bodo kljub zvišanju postavke vseeno plačevali novinci v podjetniških vodah. Vsi, ki so prvič vpisani v poslovni register, so namreč delno oproščeni dajatev za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Prvo leto od ustanovitve s. p. je njihov prispevek razpolovljen, drugo leto pa plačujejo 30 odstotkov manj kot ostali.

Poslovnež stoji med škatlami
Foto: PROFIMEDIA

Omenjene prispevke samostojni podjetniki plačujejo za zdravstveno zavarovanje in poškodbe pri delu, pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter starševsko varstvo in za zaposlovanje. Kot so še zapisali pri Data, znaša odstotek prispevkov 38,2 odstotka osnove. Slednja v primeru minimalnega prispevka za samozaposlene znaša 60 odstotkov povprečne plače v letu 2023, v primeru maksimalnega prispevka pa triinpolkratnik povprečne plače 2023.

Za vse, ki kljub zvišanju prispevka razmišljajo o odprtju popoldanskega s. p., v branje članek Kako odpreti in zapreti popoldanski s. p.