Velika vrnitev vinilk: kaj bodo Britanci merili z njimi

Novice Forbes Slovenija 11. marca, 2024 16.02
featured image

Večje zanimanje za vinilne plošče vlada že zadnjih nekaj let. V Veliki Britaniji pa je zanimanje zanje tolikšno, da jih je statistični urad po 30 letih vrnil v košarico dobrin, s katero merijo inflacijo.

11. marca, 2024 16.02

Britanski statistični urad je med več kot 700 dobrin in storitev, katerih cene spremlja in upošteva pri izračunu inflacije, po več kot tridesetih letih uvrstil vinilne plošče. Za to so se odločili zaradi njihovega ponovnega vzpona v popularnosti in vse več prodanih izvodih, so pojasnili v uradu.

“Naša inflacijska košarica blaga ponuja zanimiv pregled potrošnje skozi čas. Košarica pogosto odraža prihod novih tehnologij, vendar vrnitev vinilnih plošč kaže, kako lahko kulturni preporod vpliva na našo porabo,” je za CNN povedal namestnik direktorja za cene pri britanskem statističnem uradu Matt Corder.

Vinilne plošče so bile na Otoku v inflacijsko košarico vključene vse do leta 1992, ko so svoje mesto prepustile kasetam in nato zgoščenkam. V zadnjih letih pa se tako v Veliki Britaniji kot tudi drugod po svetu številke prodanih vinilk strmo vzpenjajo.

Kot piše CNN, so lani v Veliki Britaniji prodali 6,1 milijona vinilnih plošč, kar je največ od leta 1990. Nekaj je k temu prispevala tudi Taylor Swift, saj je lani največ prodanih vinilnih izvodov nosilo naslovnico njenega albuma 1989 (Taylor’s Version).

Vinilka albuma Taylor Swift
Foto: PROFIMEDIA

Nabor košarice, s katero statistiki spremljajo inflacijo, mora čim bolje zajeti potrebe ljudi. Statistični urad namreč na podlagi cen teh dobrin računa indeks cen življenjskih potrebščin, to pa je eno od meril, ki ga centralna banka nato upošteva pri odločanju za spreminjanje obrestnih mer.

Košarici so britanski statistiki letos poleg vinilk dodali še 15 dobrin. Med njimi so cvrtnik na vroč zrak, riževe ploščice, sončnična in bučna semena ter kruh brez glutena. Urad pa je nekatere dobrine s seznama odstranil oziroma jih je združil z drugimi, poroča CNN.