Ameriški glasbeni velikan vstopa v slovensko podjetje

Posel Andreja Lončar 10. marca, 2024 15.10 > 10. marca, 2024 15.14
featured image

Velika ameriška glasbena založba Warner Music vstopa v lastništvo slovenskega podjetja Nika, znanega distributerja glasbe in založnika.

10. marca, 2024 15.10 > 10. marca, 2024 15.14

Družba Warner Music South East Europe v lasti istoimenske ameriške skupine, ki skupaj s Sony Music in Universal Music Group tvori veliko trojko glasbenih založnikov, je pridobila manjšinski delež v slovenskem podjetju za distribucijo glasbe Nika.

Podjetje Nika, ki sta ga leta 1989 ustanovila Darjo Rot in Marko Stopar, je od leta 1995 imetnik licence Warner Music za slovenski trg. Leta 2017 pa je prek nje začela distribuirati lastni katalog na tuje trge. Med drugim trži izvajalce, kot so Big Foot Mama, Koala Voice, Luka Basi, Nipke, Siddharta in Žan Serčič. Upravlja pa tudi največjo slovensko spletno glasbeno trgovino, v sporočilu za javnost navaja Warner Music.

Podjetje Nika je imelo v letu 2022 okoli dva milijona evrov prihodkov in 180 tisoč evrov čistega dobička. Vstop Warner Music sicer še ni viden v poslovnih bazah, tudi podjetje samo v sporočilu za javnost ne navaja, kolikšen delež bo pridobilo in kolikšna je kupnina. Polovični lastnik podjetja Nika je Rot, Stopar ima 25 odstotkov, preostalih 25 odstotkov pa je za zdaj v lasti samega podjetja.

Warner Music je v zadnjih dveh letih ustvarjal po okoli šest milijard dolarjev prihodkov (po trenutnem tečaju okoli 5,5 milijarde evrov). Podjetje s sedežem v New Yorku deluje po celem svetu, ukvarja pa se predvsem z glasbenim založništvom.

Lažja pot na globalni trg

Z lastniškim vstopom lahko Warner Music po navedbah v sporočilu za javnost izvajalce slovenske založbe bolje vključi v svojo mednarodno mrežo in tako “oboževalcem po vsem svetu odpre možnosti za odkrivanje glasbe njenih izvajalcev”.

Izabela Ciszek-Podziemska, generalna direktorica Warner Music za jugovzhodno Evropo, je ob novici o lastniškem vstopu v podjetje Nika dejala, da s podjetjem sodelujejo že skoraj 30 let. Pohvalila je tudi ustanovitelja, Rota in Stoparja: “Z gotovostjo lahko rečem, da v Sloveniji ni boljšega partnerja.”

Tudi Rot in Stopar sta izrazila veselje ob dogovoru: “Z založbo Warner Music sodelujemo že skoraj tri desetletja, ker nam zaupa in omogoča, da v Sloveniji delamo to, kar znamo najbolje. Zdaj bomo še tesneje sodelovali in zagotovili, da naše umetnike pripeljemo na svetovno prizorišče.”