Avstrijski nepremičninski mogotec gre v stečaj

Novice Forbes Slovenija 8. marca, 2024 19.42
featured image

Eden najbogatejših Avstrijcev in ustanovitelj nepremičninskega velikana Signa Rene Benko se je znašel v stečajnem postopku.

8. marca, 2024 19.42

Rene Benko je predlog za začetek stečajnega postopka na deželno sodišče v Innsbrucku vložil v četrtek, in sicer kot samostojni podjetnik, in ne fizična oseba. Sodišče je danes začelo stečajni postopek, je poročanje avstrijske tiskovne agencije APA povzela STA.

Njegovo premoženje je po oceni Forbesa lani znašalo šest milijard dolarjev. Dejstvo, da je zahtevo za stečaj vložil kot podjetnik, mu po poročanju portala CNBC omogoča postopek finančnega prestrukturiranja.

Avstrijski podjetnik je bil po poročanju CNBC več kot dve desetletji vidna osebnost evropske nepremičninske industrije.

Leta 2000 je ustanovil podjetje Signa, ki je zraslo v konglomerat, ki vključuje tako nepremičnine kot medije. Z nepremičninami v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Luksemburgu in Švici je Signa vredna 27 milijard evrov, projekti v razvoju pa so vredni 25 milijard evrov, kažejo podatki na njihovi spletni strani.

Eden najbogatejših Avstrijcev in ustanovitelj nepremičninskega velikana Signa Rene Benko se je znašel v stečajnem postopku
Rene Benko je eden najbogatejših Avstrijcev in ustanovitelj nepremičninskega velikana Signa (Foto: PROFIMEDIA)

Vendar je konglomerat, katerega portfelj vključuje tudi znameniti newyorški nebotičnik Chrysler, novembra lani šel v stečaj. “Kljub naporom v preteklih tednih ni bilo mogoče zagotoviti zadostnih sredstev za likvidnost, da bi lahko izvedli zunajsodno prestrukturiranje, zato Signa Holding zaproša za postopek prestrukturiranja s svojo upravo,” so ob napovedi postopka zaradi insolventnosti zapisali v družbi.

Kot je poročala nemška tiskovna agencija dpa, je Benko še pred nekaj meseci veljal za enega najbogatejših Avstrijcev. Po podatkih ameriške revije Forbes naj bi njegovo premoženje leta 2023 doseglo vrh pri šestih milijardah dolarjev.