Po dolgih letih stečaja prodana slavna Zastava, kdo je novi lastnik

Posel Forbes 8. marca, 2024 15.41
featured image

Konzorcij dveh podjetij iz Kragujevca je za nakup podjetja Zastava vozila, ki je že dlje časa v stečaju, odštel dobre pol milijona evrov.

8. marca, 2024 15.41

Podjetje Zastava vozila je bilo po sedmih letih stečaja na javni dražbi prodano po izklicni ceni 68,9 milijona dinarjev (590 tisoč evrov). Slavno znamko vozil je kupil konzorcij dveh podjetij iz Kragujevca. S tem se začenja formalno zapiranje ene največjih tovarn v nekdanji Jugoslaviji, so poročali srbski mediji.

Skupina Zastava vozila je bila krovna družba, ki je med drugim obsegala tovarno vozil Zastava, tovarno tovornih vozil Zastava in tovarno rezervnih del.

Kot pišejo Kragujevške novice, konzorcij sestavljata dve društvi iz Kragujevca. Prvo je Društvo za projektiranje, inženiring in poslovne storitve Termogama, drugo pa Društvo za proizvodnjo, trgovino in storitve Roling ko.

Lastnik podjetja Termogama je nekdanji direktor Energetike Milan Ćirović. O njem so Kragujevške novice že pisale, da je po katastrskih podatkih solastnik 10 hektarjev velike parcele v prostorih nekdanje Zastave.

Ta konzorcij je bil tudi edini udeleženec javnega razpisa, ki je potekal 5. marca.

Proizvodna linija Zastave
Zastava je v svoji tovarni v Kragujevcu izdelovala tudi avtomobile Yugo (Foto: PROFIMEDIA)

Spremembe v ceni

To je bila prva prodaja podjetja, ki jo je trgovsko sodišče v Kragujevcu razpisalo po zvišani ceni. Višja cena je posledica dejstva, da ima kupec pravico do brezplačne pretvorbe zemljišča v lastništvo. To pravico je prinesel novi zakon o načrtovanju in gradnji. Ta je bil v javnosti deležen očitkov, da daje brezplačna zemljišča tistim, ki kupujejo podjetja v stečaju. Zato je prišlo do popravka cene, torej do zahteve, da se zemljišče ovrednoti v cenitvi podjetja.

Po besedah ​​sodnika gospodarskega sodišča v Kragujevcu Saše Milosavljevića, ki skrbi za odnose z javnostmi, so po izračunu vrednosti zemljišča vrednost podjetja precej zvišali.

Avtomobil Zastava 101
Zastavina “stoenka” je bila eden najbolj priljubljenih avtomobilov nekdanje Jugoslavije (Foto: PROFIMEDIA)

Tako je prva ocena vrednosti z dne 14. julija lani znašala 72,8 milijona dinarjev (620 tisoč evrov), nova ocena z dne 29. decembra lani pa 137,8 milijona dinarjev (1,18 milijona evrov), torej skoraj dvakrat toliko. Na ta način je bila dosežena izklicna cena za dražbo pri 68,9 milijona dinarjev, kar je 50 odstotkov ocenjene vrednosti.

Skupina Zastava vozila se je ukvarjala s holding dejavnostjo, to je upravljanjem družb članic skupine, vendar so bile članice premoženjsko in poslovno samostojne.

Ostalo je še dokončanje stečajev in prodaje premoženja Tovarne avtomobilov Zastava in Tovarne tovornih vozil Zastava. Po informacijah gospodarskega sodišča v Kragujevcu je prvo prodajo pričakovati kmalu. Prodaje Zastavine tovarne tovornih vozil pa ni pričakovati v bližnji prihodnosti.

Članek je bil izvorno objavljen na Forbes Srbija.