Slaba novica iz Nemčije: močen upad tovarniških naročil

Novice Forbes Slovenija 7. marca, 2024 15.03
featured image

Po tem, ko so v Nemčiji te dni poročali o spodbudnih podatkih tamkajšnjega izvoza, so zabavo zdaj prekinile mizerne številke naročil v industriji.

7. marca, 2024 15.03

Nova naročila v nemški industriji so po decembrskem porastu januarja močno upadla. Podatek je še dodatno razgalil težave največjega evropskega gospodarstva, poroča Bloomberg.

Kar 11,3-odstoten mesečni upad je po navedbah nemške statistične agencije Destatis posledica upočasnitve večjih naročil. Hkrati je bil padec večji od pričakovanj ekonomistov, ki so sodelovali v anketi, ki jo je izvedel Bloomberg.

Številke, ki so pokvarile zabavo

Podatki so objavljeni le dan po objavi spodbudnih podatkov o nemškem izvozu v začetku leta 2024 – ti so nakazovali, da se industrijska šibkost v državi morda zmanjšuje. Dolgotrajno nazadovanje v nemškem proizvodnem sektorju, ki je v Nemčiji zelo velik, sicer vpliva na celotno gospodarstvo.

Na morebiten upad proizvodnje med januarjem in marcem je opozorila Banka Bundesbank, potem ko se je proizvodnja za 0,3 odstotka zmanjšala v zadnjih treh mesecih leta 2023. A kot so dodali, resen upad vendarle ni verjeten.

Poslabšano napoved gospodarske rasti je februarja objavila tudi nemška vlada, ki za leto 2024 predvideva le 0,2-odstotno rast. Še pred nekaj meseci so napovedovali 1,3-odstotno rast.

“Industrijska proizvodnja bo še naprej upadala”

“Trend upadanja, ki ga opažamo že dve leti, se je januarja nadaljeval,” je za Bloomberg dejal Ralph Solveen, ekonomist pri Commerzbank. “To kaže, da bo industrijska proizvodnja v prihodnjih mesecih upadala še naprej in tako prispevala k temu, da se bo nemško gospodarstvo v prvem četrtletju ponovno skrčilo.”

V letu 2023 je bila Nemčija edina država Skupine sedmih najbolj razvitih držav (G7), v kateri se je bruto domači proizvod (BDP) zmanjšal. Lani se je njihov BDP zaradi šibkega svetovnega povpraševanja, visoke inflacije, posledic izgube poceni ruske oskrbe z energijo ter odločitve sodišča, ki je omejilo proračunsko porabo, zmanjšal za 0,3 odstotka.

To občuti tudi širše evrsko območje, katerega gospodarstvo dvajsetih držav se že več kot leto dni spogleduje z recesijo.