Rekordno: Zlato se blešči kot še nikoli

Posel Aljoša Črnko 5. marca, 2024 13.58
featured image

Zlato je doseglo najvišjo vrednost v zgodovini. Rekord je padel tudi pri ceni bitcoina.

5. marca, 2024 13.58

Za unčo zlata (28,35 grama) je bilo decembra lani treba odšteti 2.135 dolarjev, kar je postala njegova najvišja nominalna vrednost v zgodovini. Drugače je ob upoštevanju inflacije – zlato je bilo realno najdražje v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Cena te mehke kovine pa se je danes pomaknila na nov rekord, saj je cena presegla 2.141 dolarjev za unčo.

Trenutno rast poganja vse večje upanje, da bo ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) junija znižala obrestno mero, poroča Reuters.

Spomnimo, da se cene zlata običajno zvišajo, ko se obrestne mere znižajo. Vlagatelji namreč takrat iščejo varno alternativo obveznicam, ki postanejo manj privlačne, saj se njihovi donosi znižajo.

Investitorji v tem tednu čakajo kar na dva govora predsednika ameriške centralne banke Jerome Powlla v ameriškem kongresu. O denarni politiki bo v sredo govoril pred odborom predstavniškega doma, v četrtek še pred senatnim odborom. V petek bo ameriško ministrstvo za delo objavilo še februarske podatke s trga dela.

“Zlato se bo verjetno kmalu dotaknilo novih rekordnih vrednosti zaradi potencialnega znižanja obrestnih mer v ZDA. Medtem bosta tudi globalna geopolitična negotovost in bojazen glede gospodarske aktivnosti verjetno spodbudili veliko povpraševanje po zlatu,” je pred rekordom za Reuters napovedal Ricardo Evangelista, višji analitik pri družbi ActivTrades.

Proti rekordom lezejo varne in tudi tvegane naložbe

Zlato se dojema kot naložba, h kateri se vlagatelji običajno obrnejo v negotovih časih. Tako je denimo njegova vrednost poskočila v začetku oktobra, potem ko se je začela vojna med Izraelom in Hamasom.

K zlatu so se nedavno zatekli tudi kitajski investitorji, ki so se želeli izogniti težavam na tamkajšnjem nepremičninskem in finančnem trgu.

Dodajmo, da je trenutno stanje posebno. Okoli rekordnih vrednosti se namreč vije tudi cena bitcoina, ki je na drugi strani spektra varnosti naložb.