Slavni glasbenik prodajal osebne predmete. Kakšne cene so dosegli

featured image

Dražbena hiša Christie's je s prodajo osebnih predmetov Eltona Johna zbrala dobrih 19 milijonov dolarjev.

5. marca, 2024 12.42

Barvita sončna očala, ekstravagantni škornji in žgečkljivi neonski napisi. Vse to in še več je bilo mogoče kupiti na dražbi osebnih predmetov legendarnega glasbenika Eltona Johna, ki se je začela 9. in končala 29. februarja. Mnoge predmete je dražbena hiša Christie’s v New Yorku prodala za večkratnik ocenjene vrednosti.

Izplen na prvi dan dražbe z naslovom The Collection of Sir Elton John: Goodbye Peachtree Road je znašal 7.960.900 dolarjev (7,3 milijona evrov). Še 6,5 milijona dolarjev je dražba ustvarila na dnevni razprodaji 22. in 23. februarja. V celoti je dražba prinesla okrog 19,2 milijona dolarjev.

Rožnata sončna očala z dioptrijo, katerih ocenjena vrednost je bila 2.000–3.000 dolarjev, so se prodala za dobrih 22 tisoč dolarjev. Dva srebrna shakerja za koktajle v obliki raket sta šla za več kot 50 tisoč dolarjev namesto 5–10 tisoč. Podobno oceno je imel par srebrnih škornjev z visoko peto – ti so se prodali za 94.500 dolarjev.

Dražba osebnih predmetov Eltona Johna
Na prodaj je bilo več sončnih očal, ki so eden od zaščitnih znakov Eltona Johna (Foto: PROFIMEDIA)

Podpisan Rolex iz zlata, diamantov in rumenega safirja je dosegel končno ceno 176 tisoč dolarjev. To je trikrat toliko, kot je bila zgornja ocena 60 tisoč dolarjev. Za več kot 200 tisočakov se je prodal Johnov klavir znamke Yamaha.

Elton John, škornji
Srebrni škornji so bili prodani za 94.500 dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)

Visoko vrednost so dosegle nekatere umetnine v glasbenikovi zbirki, zlasti fotografije in slike. Daleč najvišji znesek v zbirki je pripadel Banksyjevemu triptihu, ki se je prodal za 1,9 milijona dolarjev. Sledila je neimenovana slika Keitha Haringa z zneskom 529 tisoč dolarjev.

Banksyjev triptih
Banksyjev triptih se je prodal za 1,9 milijona dolarjev (Foto: PROFIMEDIA)
Bentley COntinental
Starinski bentley continental z odprto streho iz leta 1990 je dosegel ceno 441 tisoč dolarjev
(Foto: PROFIMEDIA)
rolex, Elton John
Rolex z 18-karatnim zlatom in diamantom. Kupec je zanj odštel 176.400 dolarjev, štirikrat toliko, kot je bila ocenjena vrednost (Foto: PROFIMEDIA)