Najdražje hiše v Sloveniji: kje in za koliko se prodajajo

Nepremičnine Marko Rabuza 27. februarja, 2024 05.22
featured image

Potem ko se je pred kratkim z vrha najdražjih oglaševanih hiš poslovila vila Zlatorog v središču Ljubljane, smo pregledali preostalo najdražjo ponudbo na največjem portalu za prodajo nepremičnin.

27. februarja, 2024 05.22

Lovska zveza Slovenije se je po menjavi predsednika odločila, da vile v središču Ljubljane ne bo več oglaševala. Pred tem jo je prodajala za štiri milijone evrov, kar je bila kar nekaj časa najdražja oglaševana hiša na največjem portalu za prodajo nepremičnin nepremicnine.net.

Pernula: 4 milijone evrov

Najdražja hiša na prodaj v Sloveniji je tako znova posestvo Pernula, ki se oglašuje za 3,9 milijona evrov. V preteklosti so posestvo nad Izolo v manjši vasici Malija imenovali tudi Mala Seva in turistična kmetija Bužekljan. Na prodaj je že več let, pred leti pa je Delo poročalo, da so našli italijanskega kupca, vendar se posel ni zaključil, posestvo pa je še vedno na prodaj.

Lastnik je od leta 2017 Raiffeisen Leasing, ki je objekt legaliziral – stavba ima zdaj gradbeno dovoljenje za gradnjo gospodarsko-kmetijskega objekta z dopolnilno turistično dejavnostjo. V preteklosti je bil lastnik posestva Edi Bužekijan, kot resničnega lastnika pa so mediji povezovali znanega odvetnika Mira Senico.

Posestvo Pernula, kar v latinščini pomeni biser, obsega 33.103 kvadratne metre zemljišča, na njem pa so trije objekti, ki so zgrajeni do IV. gradbene faze. Objekti imajo 1.368 kvadratnih metrov uporabne površine.

Kot je zapisano v oglasu, objekte povezujejo arkadni hodniki z zunanjimi vodnimi površinami in en večji bazen. Na posestvu je tudi velik oljčni nasad, prostor pa dopušča tudi registriranje vzletne steze, zato je mogoča ureditev pristajalne steze za zasebno letalo, je še zapisano v oglasu.

Vila Bokalce: 3,5 milijona evrov

Na drugem mestu je hiša v prestolnici. Sicer ne gre za staro meščansko hišo na Gallusovem nabrežju, o kateri smo pisali pred kratkim, čeprav bi jo po ceni skoraj ujela.

Hiša na ljubljanskem Brdu ima oglaševano ceno 3,5 milijona evrov, zgrajena pa je bila lani v okviru naselja Vila Bokalce, ki so ga na začetku oglaševali kot ograjeno sosesko, vendar so kasneje slogan spremenili.

Hiša ima skupno 357,2 kvadratnega metra bivalne površine in se razprostira v treh etažah – klet, pritličje in prvo nadstropje. Skupno hiša obsega tri spalnice, dve kopalnici, bazen in dvigalo, je zapisano v oglasu.

Skupno je v naselju 37 hiš, lastniki pa imajo dostop do štirih otroških igrišč, dveh fitnesov na prostem in igrišča za mini golf. V oglasu je še navedeno, da so parcele hiš ločene z živo mejo, ki je enotne višine.

Braslovče: 3,4 milijona evrov

Natančno 100 tisočakov manj od Vile Bokalce pričakujejo prodajalci za hišo v Braslovčah. Kar 1.000 kvadratnih metrov velika hiša s 1.685 kvadratnih metrov zemljišča se prodaja že več let. Gre za hišo iz leta 2009, ki obsega tri etaže. V njej najdete več spalnic, večnamenski prostor, apartma za goste, bazen, fitnes in savno.

Hišo v Spodnji Savinjski dolini smo med oglasi opazili že pred slabimi štirimi leti, oglaševana cena pa se v tem času ni spremenila.

Rožna dolina: 3,39 milijona evrov

Na 3,39 milijona evra prodajalci cenijo hišo v Rožni dolini. Stoji povsem ob Krajinskem parku Rožnik. Hiša ima 341,8 kvadratnega metra bivalne površine, obsega pritličje ter dve nadstropji in stoji na 543 kvadratnih metrih zemljišča. Zgrajena je bila lansko jesen.

V oglasu navajajo, da je posebnost vile, da imajo vsi bivalni prostori in sobe izhod nad teraso in vrtove. Skupno hiša vključuje štiri spalnice, pet kopalnic, tri lože in terase ter garažo za dva avtomobila. Prav tako ima savno, jacuzzi in dvigalo.

Poseben izbor: “grad” v Poženiku

Izbor zaključujemo z “gradom”, ki se sicer po ceni ne uvršča na peto mesto, vendar nam je padel v oči. Ogromna hiša s 1.100 kvadratnih metrov bivalne površine zaradi štirih stolpičev spominja na grad. Prodajalec za stavbo iz leta 2000, ki ima še 15 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče, pričakuje dva milijona evrov.

V dveh nadstropjih so sobe, nedokončan bazen, savna, v pritličju pa ogromna avla. Celotna notranjost še ni dokončana, je zapisano v oglasu. Ob tem so ob hiši štirje ribniki, vinska klet, veliko parkirišče, namembnost stavbe pa je poslovno-stanovanjska.

Prodaja “gradu” blizu Cerkelj na Gorenjskem, ob vznožju Krvavca, ima sicer dolgo brado. Na prodaj je bil že pred 18 leti. Takrat so Finance poročale, da je bil lastnik podjetnik Lojze Vavpetič z Velike planine, ki se je neuspešno potegoval za kamniškega župana, nepremičnino pa je prodajal za pet milijonov evrov.