Cene nepremičnin so se še zvišale: koliko zdaj stane kvadratni meter

Nepremičnine Marko Rabuza 26. februarja, 2024 17.00
featured image

V drugi polovici lanskega leta je povprečna cena kvadratnega metra nepremičnine v Ljubljani poskočila na 4.293 evrov, kažejo podatki Arvia.

26. februarja, 2024 17.00

Na nepremičninskem trgu posredniki že nekaj časa opažajo ohlajanje, ki pa je vezano predvsem na število poslov. Število prodaj se zmanjšuje že zadnji dve leti, na drugi strani pa pri cenah ni zaznati preobrata.

Po zadnjih podatkih Arvia, ki se ukvarja z analizo nepremičninskega trga, se je povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani v zadnjem četrtletju lanskega leta zvišala še za sedem odstotkov in dosegla 4.293 evrov.

Gre za novo rekordno vrednost, saj je v tretjem četrtletju cena kvadratnega metra znašala 3.977 evrov, pred tem pa je mejo 4.000 evrov prebila le v drugem četrtletju lanskega leta – 4.074 evrov za kvadratni meter.

Podatki za zdaj še niso končni, saj nekatere transakcije v evidenco trga nepremičnin prihajajo tudi z večmesečnim zamikom. Vseeno je zajet delež poslov dovolj veliko, da lahko na njihovi podlagi sklepamo o dogajanju na nepremičninskem trgu.

Nepremičninski agent: Padca cen trenutno ni pričakovati

Nepremičninski posrednik Dragan Gostimirović iz agencije Remax na terenu opaža, da v prestolnici povpraševanje ne pada.

“Stanovanja na dobrih lokacijah dosegajo vedno višje cene. Večina nakupov se opravi z lastnimi sredstvi oziroma brez kredita,” opisuje opažanja.

Kot zanimivost poudarja, da rabljena stanovanja na dobrih lokacijah, ki jih je treba še obnoviti, dosegajo celo višje cene od novogradenj. “Padca cen trenutno ni pričakovati,” zaključuje.

Uradni podatki le za prvo polletje lanskega leta

Uradnih podatkov za konec lanskega leta sicer še ni, saj geodetska uprava (Gurs) poročilo objavlja le za vsako polletje. Zadnje poročilo tako zajema podatke iz prvega polletja lanskega leta, ko so zaznali velik padec prodaj – število prodaj je padlo na raven iz začetka leta 2014.

Če ne upoštevamo posebnega leta 2020, so številke za letošnje tretje četrtletje najnižje po prvem četrtletju 2014, ko je bilo prodanih 2.345 stanovanjskih nepremičnin.

Pri številu prodaj rabljenih stanovanjskih nepremičnin statistični urad ugotavlja upadanje že od 1. četrtletja 2022.

V opazovanem četrtletju se je prodalo približno 2.300 rabljenih stanovanjskih nepremičnin, skupna vrednost prodaj pa je bila 315,6 milijona evrov.

Gursovi podatki: srednja cena 3.880 evrov

Na drugi strani so se cene še vedno zviševale. Letna rast cen stanovanjskih nepremičnin je bila 5,7-odstotna. Najizraziteje so se podražila nova stanovanja – za 10,7 odstotka. Sledile so rabljene družinske hiše – za 7,9 odstotka, in rabljena stanovanja – 4,1 odstotka. Cene novih družinskih hiš pa so se na drugi strani znižale za 7,5 odstotka.

Srednja cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v državi je v prvem polletju lani dosegla 2.550 evrov. Najvišja je bila v Ljubljani, pri 3.880 evrih. Tik za njo je bila Obala s 3.690 evri. V okolici Ljubljane in na območju Kranja je bila nekaj nad 3000 evri, v Mariboru in Celju pa nekaj nad 2.000 evri.