Ljudske obveznice prispele na račune vlagateljev

Posel Forbes Slovenija 23. februarja, 2024 15.10
featured image

Celotni nominalni znesek prve izdaje ljudskih obveznic znaša 261 milijonov evrov, vpisalo pa jih je dobrih devet tisoč državljanov.

23. februarja, 2024 15.10

Ministrstvo za finance je po zaključku vpisa državnih obveznic za fizične osebe (RS94) danes izvedlo izdajo teh obveznic. Izročili so jih trgovalnim računom vlagateljev, 27. februarja pa bodo obveznice uvrščene tudi na trgovanje na Ljubljanski borzi, so sporočili z ministrstva.

Država je vrednostne papirje z ročnostjo treh let in letno obrestno mero 3,4 odstotka izdala z namenom razvoja kapitalskega trga in upravljanja javnega dolga. Z izplenom so na ministrstvu zadovoljni.

Po najnovejših podatkih je obveznice “vpisalo 9.352 državljanov v skupni nominalni vrednosti 258,4 milijona evrov, odprtih pa je bilo 5.659 novih trgovalnih računov. Državljani so torej prepoznali ponujeno alternativo drugim naložbam, s čimer smo dosegli enega ključnih ciljev – večje zanimanje za kapitalski trg,” so zapisali v sporočilu za javnost. Povprečna vrednost vpisanih obveznic je bila 27.410 evrov.

Skupni nominalni znesek izdaje obveznic RS94 sicer znaša 261 milijonov evrov. Dodatne obveznice v višini enega odstotka zneska izdanih obveznic namreč prejme tudi banka NKBM. Ta je uradni vzdrževalec likvidnosti zakladnih menic in državnih obveznic.

Finančni minister Klemen Boštjančič
Minister za finance Klemen Boštjančič si želi trajne in aktivne participacije državljanov na kapitalskih trgih (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Med vlagatelji ni premierja

Predsednik vlade Robert Golob je po objavi novice o izdaji obveznic dejal, da so te dobra naložba in da jih bo kupil tudi sam. Na koncu do tega ni prišlo, saj mu zaradi časovne stiske ni uspelo opraviti nakupa, kot so nam sporočili iz njegovega kabineta.

Tudi prvak opozicije in nekdanji premier Janez Janša obveznic ni kupil. “Nimam toliko denarja, da bi se mi računica izšla,” je dejal v intervjuju za N1. Po njegovi oceni trgovalni stroški poberejo večino donosov, če vlagatelj kupi manj kot za 30 tisoč evrov obveznic.

Robert Golob
Premier Robert Golob obveznic ni kupil (Foto: BOBO)

Večja participacija na kapitalskih trgih

Država z izdajo obveznic želi tudi zagotoviti vlagateljsko zaledje za zagotavljanje proračunskih sredstev v obdobju najbolj intenzivne obnove po poplavah. S 3,4-odstotnim donosom ponujajo alternativo bančnim vlogam. Tako državljanom omogočajo razpršenost naložb, s tem pa manjše tveganje. Upajo, da participacija državljanov ne bo enkratna, ampak trajna.

“Želimo si, da vlagatelji, ki so prvič odprli trgovalne račune, ostanejo aktivni na kapitalskem trgu. Na ministrstvu za finance si bomo za njegov razvoj prizadevali tudi z drugimi, bolj dolgoročnimi ukrepi,” je po zaključenem vpisu dejal minister za finance Klemen Boštjančič. Želijo si tudi izboljšanja finančne pismenosti, ki bodo vodile do boljšega upravljanja osebnih financ.

Ko bodo obveznice uvrščene v trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli, tudi pravne osebe, še pojasnjujejo na ministrstvu.